inapoi

Anexa nr. 2.4.

 

Reguli si norme tehnice specifice privind producerea, prelucrarea,

controlul si certificarea calitatii, precum si comercializarea

semintelor de sfecla de zahar si sfecla furajera

 

TITLUL I

Seminte de sfecla de zahar si sfecla furajera

  CAPITOLUL I

Domeniul de aplicare

 

Art.1. – (1) Regulile si normele tehnice specifice de mai jos se aplica in completarea Regulilor si normelor tehnice generale privind producerea in vederea comercializarii, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, precum si comercializarea semintelor de cereale, oleaginoase si textile, plante furajere, sfecla, cartof si legume si armonizeaza in legislatia nationala prevederile specifice ale Directivei nr. 66/400/CEE privind comercializarea semintelor de sfecla, cu amendamentele ulterioare.

(2) Prezentele reguli si norme se aplica producerii in vederea comercializarii si comercializarii semintelor din specia Beta vulgaris L. – Sfecla de zahar si sfecla furajera.

 

CAPITOLUL II

Categorii admise

 

            Art.2. – (1) Se supune controlului si certificarii oficiale samanta destinata comercializarii din urmatoarele categorii:

            a) Samanta Prebaza: samanta produsa de sau sub directa responsabilitate a amelioratorului, examinata oficial si din care se obtin butasi Prebaza si care satisfac conditiile prevazute in prezentele reguli si norme pentru samanta Baza;

            b) Samanta Baza: samanta produsa de sau sub directa responsabilitate a amelioratorului din butasi Prebaza examinati oficial si din care se obtin butasi Baza.

            c) Samanta Certificata: samanta care provine direct din butasi Baza.

(2) Cultura de butasi Prebaza si Baza se inspecteaza in camp numai oficial.

(3) Cultura de samanta Prebaza si Baza se inspecteaza in camp numai oficial.

(4) Cultura de samanta Certificata se inspecteaza in camp oficial sau sub supraveghere oficiala.

 

CAPITOLUL III

Controlul culturilor

 

Sectiunea I. Obiectivele de control si conditiile de aprobare in camp a culturilor producatoare de butasi

            Art.3. – (1) La amplasare, inspectorul verifica  daca producatorul are acte de provenienta a semintei, respecta restrictiile tehnologice ale amelioratorului, rotatia, distantele de izolare si daca a identificat cultura producatoare de butasi printr-o eticheta la fiecare lot (parcela).

(2) Se fac minimum 2 inspectii pe parcursul vegetatiei si inainte de recoltarea butasilor pentru metoda indirecta (iernare in silozuri), sau de intrare in iarna pentru metoda directa (iernare in camp).

(3) Pe parcursul vegetatiei se verifica uniformitatea culturii, starea de intretinere.

(4) Inainte de recoltare, inspectorul verifica daca producatorul a eliminat plantele care au emis lastari floriferi si cele atacate de organisme daunatoare si efectueaza determinarea puritatii varietale prin recoltarea si analizarea a minimum 200 de plante din 20 de puncte (cate 10 plante/punct control), dispuse randomizat sau pe diagonala unitatii de control. La butasii care ierneaza in camp inspectia se efectueaza de o maniera similara, inainte de intrarea in iarna (sfarsitul lunii octombrie) si /sau la desprimavarare. Controlul puritatii varietale se poate repeta, in cazul in care exista dubii, la recoltarea sau insilozarea butasilor cand se procedeaza si la eliminarea butasilor necorespunzatori (bolnavi, ramificati, de alta culoare). 

(5) Atacul de rizomania se verifica pentru ambele  tipuri de culturi, toamna sau la intrare in iarna, concomitent cu determinarea puritatii varietale conform metodei prezentate in Anexa 2.4.3.

(6) Conditiile de aprobare sunt cuprinse in tabelul nr. 1.

Tabelul nr. 1.  Conditiile de aprobare in camp la sfecla

Specificare

Sfecla

Butasi de:

Prebaza

Baza

Unitatea de control, ha (maximum)

10

50

Rotatia dupa aceeasi specie, ani (minimum)

4

4

Distanta de izolare, m (minumum), fata de

culturi industriale din aceeasi specie

4

4

alte culturi de butasi

4

4

Puritatea varietala, % (minimum)*

99

98

Butasi cu tulpini florifere la insilozare (maximum)

lipsa

lipsa

Plante cu tulpini florifere in camp, % (maximum)**

5

5

            Nota la tabelul nr.1:

* Determinarea puritatii varietale si a impuritatilor biologice a culturilor se vor efectua conform metodelor prezentate in anexele nr. 2.4.1 si  2.4.5.

            ** Determinarea procentului de plante cu tulpini florifere in camp se va efectua conform metodei prezentate in anexele nr. 2.4.1 si 2.4.2.

(7) Prezenta atacului de rizomania atrage respingerea de la multiplicare a culturii de butasi in care aceasta a fost determinata.

(8) Nu se admit organisme daunatoare de carantina specifice.

(9) Actul de inspectie in camp se emite de inspector dupa efectuarea ultimei inspectii.

 

Sectiunea a II-a. Obiectivele de control si conditiile de aprobare in camp a culturilor producatoare de samanta

            Art.4. – (1) La prima inspectie se verifica: respectarea rotatiei de minim 4 ani,  amplasarea culturilor de seminceri (inclusiv cele prin metoda directa), distantele de izolare, starea sanitara, in special atacul de afide si daca mentinatorul dispune prin tehnologia de cultura, verificare si/sau purificarea biologica pentru monocarpia populationala si daca producatorul a identificat cultura semincera printr-o eticheta la fiecare lot (parcela).

(2) Distantele minime de izolare pentru cultura de seminceri de sfecla de zahar si furajera :

            a) Pentru producerea de seminte Baza  in raport cu toate sursele de polen din genul Beta –1000 m.

            b) Pentru producerea de seminte Certificate la  sfecla de zahar:

            - raportat la orice sursa  de polen din genul Beta neincluse mai jos – 1000 m;

            - polenizatorul specificat sau unul din polenizatori fiind diploid, in raport cu surse de polen de sfecla de zahar tetraploide – 600 m;

            - polenizatorul specificat fiind exclusiv tetraploid, in raport cu surse de polen de sfecla de zahar diploide – 600 m;

            - raportat la sursele de polen de sfecla de zahar a caror ploidie este necunoscuta – 600 m;

            - polenizatorul  specificat sau unul dintre polenizatori fiind diploid, in raport de sursele de polen de sfecla de zahar diploida – 300 m;

            - polenizatorul specificat fiind exclusiv tetraploid, in raport de sursele de polen de sfecla de zahar tetraploida – 300 m ;

            - intre doua culturi de producere de seminte de sfecla de zahar in care sterilitatea masculina nu este utilizata – 300 m;

            c) pentru productia de seminte Certificate la  sfecla furajera:

            - raportat la orice sursa  de polen din genul Beta neincluse mai jos –1000 m;

            - polenizatorul specificat sau unul din polenizatori fiind diploid, in raport cu surse de polen de sfecla furajera  tetraploide – 600 m;

            - polenizatorul specificat fiind exclusiv tetraploid, in raport cu surse de polen de sfecla furajera  diploide – 600 m;

            - raportat la sursele de polen de sfecla furajera a caror ploidie este necunoscuta – 600 m;

            - polenizatorul  specificat sau unul dintre polenizatori fiind diploid, in raport de sursele de polen de sfecla  furajera  diploida – 300 m;

            - polenizatorul specificat fiind exclusiv tetraploid, in raport de sursele de polen de sfecla  furajera tetraploida – 300 m ;

            - intre doua culturi de producere de seminte de sfecla furajera in care sterilitatea masculina nu este utilizata – 300 m;

(3) Distantele de izolare pot fi reduse la jumatate daca intre culturile semincere exista obstacole naturale: liziere, paduri, perdele de canepa pentru o protectie suficienta in ce priveste orice polenizator strain.

(4) In cursul vegetatiei inspectorul efectueaza minim 2 inspectii pentru a verifica:

a) daca producatorul a respectat tehnologia specifica, a indepartat plantele bolnave si plantele netipice;

b) omogenitatea lastaririi sau a infloririi si coincidenta de inflorire a partenerilor daca tehnologic hibridarea este realizata prin metoda sistematica;

            c) se examineaza 100 de plante la o determinare. La o parcela de pana la 5 ha se fac 5 determinari stabilite randomizat. Peste 5 ha se fac 2 determinari suplimentare la fiecare 5 ha.

            d) cand omogenitatea lastaririi si/sau infloririi este mai mica de 50% sau cu o coincidenta de inflorire mai mica de 25%, inspectorul poate decide respingerea culturii sau acceptarea sub rezerva a semintei pana la efectuarea unor determinari suplimentare in pre sau postcontrol.

(5) Dupa ultima verificare inspectorul elibereaza actul de inspectie in camp.

 

CAPITOLUL IV

Controlul si certificarea loturilor de seminte

  Sectiunea I. Transportul si prelucrarea semintelor

Art.5. – (1) Semintele neconditionate se vor transporta , depozita si identifica pe partide.

(2) Pe parcursul prelucrarii, inspectorii vor efectua controale prin sondaj, ori de cate ori considera necesar.           

 

Sectiunea a II-a. Lotul si proba de analiza

            Art.6. – (1) Loturile trebuie sa fie identificabile si omogene.

(2) Greutatea maxima a unui lot pentru samanta de sfecla de zahar sau furajera este de 20.000 kg;

(3) Greutatea maxima a unui lot nu poate fi depasita cu mai mult de 5 %.

(4) Greutatea minima a probei de laborator este de 500 grame.

 

Sectiunea a III-a. Amestecul loturilor

            Art.7. – Loturile de samanta Baza si Certificata pot fi obtinute prin amestecul semintei mai multor loturi ale aceluiasi soi si categorie biologica.

            Art.8. – (1) Amestecul semintei loturilor certificate din soiuri diferite este permis in conditiile in care acest amestec este precizat in mod expres de catre ameliorator sau mentinator, ca facand parte din tehnologia de obtinere a semintei Certificate, caz in care trebuiesc mentionate de catre acestia fractiile de amestec, caracteristica de valoare culturala care sta la baza amestecului, precum si modalitatea prin care se verifica exactitatea amestecului.

 (2) In toate cazurile compozitia / structura amestecului se declara la ITCSMS sau LCCSMS. Amestecurile definite de ameliorator sau mentinator sunt confidentiale.

 

Sectiunea a IV-a. Conditii de certificare

Art.9. – (1) Semintele de sfecla de zahar si furajera trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice de calitate a semintei prevazute in tabelul nr. 2.

Tabelul nr. 2.  Conditii de calitate pentru samanta de  sfecla de zahar, sfecla furajera

Specia

Specificatia

Puritatea fizica minima

(% din greutate)

Germinatia minima

(% de glomerule sau sem. pure)

Umiditatea maxima

(% din greutate)

Sfecla de zahar

Samanta monogerma

97

80

15

Samanta de precizie

97

75

15

Seminte plurigerme ale soiurilor al caror procent in diploidie depaseste 85

 

97

 

73

 

15

Alte seminte

97

68

15

Sfecla furajera

Seminte plurigerme ale soiurilor al caror procent in diploidie depaseste 85, seminte monogerme, seminte de precizie

 

 

97

 

 

73

 

 

15

Alte seminte

97

68

15

(2) Procentul in greutate de seminte de alte plante nu trebuie sa depaseasca 0,3.

(3) Conditii suplimentare pentru samanta monogerma si samanta de precizie:

            a) Seminte monogerme: minimum 90% glomerule germinate nu dau decat o singura plantula. Procentul in glomerule ce dau trei plantule sau mai multe nu va depasi 5%, calculat pe glomerule germinate;

            b) Seminte de precizie de sfecla de zahar: minimum 70% glomerule germinate nu dau decat o plantula. Procentul in glomerule ce dau trei sau mai multe plantule nu va depasi 5% , calculat pe glomerule germinate;

            c) Seminte de precizie de sfecla furajera: minimum 58% dintre glomerulele germinate trebuie sa dea decat o singura plantula pentru soiurile al caror procent in diploidie depaseste 85%. Pentru toate celelalte seminte, minimum 63% dintre glomerulele germinate trebuie sa dea o singura plantula. Procentul in glomerule ce dau trei plantule sau mai multe nu va depasi 5% , calculat pe glomerule germinate;

            d) Pentru semintele din categoria Prebaza sau Baza procentul in greutate de materii inerte nu va depasi 1,0. Pentru semintele din categoria Certificata procentul in greutate de materii inerte nu va depasi 0,5. In ce priveste semintele drajate si/sau incrustate ale celor doua categorii, respectarea acestor conditii este verificata pe probele prelevate, pe seminte conditionate care au fost partial decorticate (slefuite sau sparte), dar care nu au fost insa drajate sau incrustate, fara a prejudicia examenul oficial al puritatii fizice minime al semintei drajate sau incrustate;

            e) Semintele de sfecla nu pot fi introduse in zone recunoscute ca fiind indemne de Rhizomania decat cazul in care procentul in greutate de materii inerte nu depaseste 0,5.

(4) Testarea calitatii semintelor se face conform metodelor internationale ISTA.

(5) Impuritati genetice procentul maxim in numar: pentru sfecla de zahar monogerma de precizie si plurigerma este 2,0. Se considera impuritati genetice plantele apartinand altei specii, hibrizi naturali cu alta subspecie si plantele care se diferentiaza net de tipul de baza, susceptibile sa diminueze valoarea de utilizare a semintei.

(6) Analizele facute pentru fiecare lot in parte, inainte de drajare sau incrustare nu elimina examenul oficial pentru loturile de samanta drajata si/sau incrustata.

(7) ITCSMS si LCCSMS pot sa autorizeze, de la conditia prevazuta in tabelul nr. 2, certificarea oficiala si comercializarea semintelor Prebaza si Baza cu o germinatie de minim 65 %, la cererea mentinatorului. Germinatia determinata va fi mentionata pe eticheta oficiala si a furnizorului.

 

Sectiunea a V-a. Declasarea loturilor

Art.10. - (1) Se declaseaza loturile de samanta Certificata monogerma nuda, drajata si/sau incrustata, daca nu realizeaza conditia tehnica de calitate pentru monogermie astfel:

            a) de la samanta monogerma la categoria „samanta de precizie” daca intruneste totalitatea parametrilor de calitate ai acesteia;

            b) de la samanta monogerma la categoria „samanta plurigerma” daca nu intruneste restrictiile de calitate a semintei de precizie in totalitatea lor.

(2) Se declaseaza loturile de samanta de precizie daca nu realizeaza conditia tehnica de calitate pentru monogermie, la categoria „samanta plurigerma” daca indeplineste si celelalte conditii de calitate aferente acestei categorii. Nu se supun declasarii pentru monogermie loturile de samanta Baza.

(3) Se declaseaza la „samanta plurigerma” loturile de samanta monogerma nuda drajata si/sau incrustata, precum si cele de samanta de precizie daca abaterile de la calibrul declarat sunt mai mari de 10 %, insumate la ambele extremitati ale intervalului sau mai mari de 7 %, la una din extremitati. Nu se supun controlului abaterii de la calibrul declarat loturile de samanta Baza.

(4) Declasarea loturilor se poate face fie la propunerea prelucratorului in declaratia de certificare a lotului, fie din dispozitia ITCSMS sau LCCSMS, declasarea trebuie mentionata pe eticheta fiecarui ambalaj component al lotului.

(5) Loturile dispuse a fi declasate de catre ITCSMS sau LCCSMS pot fi reconditionate de catre prelucrator in sensul ameliorarii valorii parametrilor care au dus la declasarea lor, caz in care lotul rezultat se redeclara in vederea certificarii.

 

Sectiunea a VI-a. Verificarea autenticitatii, puritatii varietale si starii sanitare

            Art.11. – Campul de verificare se realizeaza in fiecare an de prelucratorul-multiplicator pentru verificarea tuturor loturilor proprii certificate din recolta anului in curs, care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

            a) Marimea parcelei in care se insamanteaza samanta lotului din campul de verificare sa fie suficienta pentru a produce cel putin 100 de radacini;

            b) Martorul de referinta va fi ales din samanta certificata a anului anterior sau din proba etalon a mentinatorului.

Art.12. – Verificarea autenticitatii, puritatii varietale si a starii sanitare a semintelor de sfecla in postcontrol se efectueaza conform precizarilor din partea generala.

 

CAPITOLUL V

Conditii de comercializare

 

            Art.13.Samanta de sfecla nu poate fi comercializata decat daca a fost oficial certificata ca samanta Prebaza, Baza sau Certificata.

            Art.14. – (1) Ambalaje normale sunt cele care depasesc capacitatea celor mici prevazute la alin. (3).

(2) Samanta de sfecla se ambaleaza si se eticheteaza oficial. Mentiunile care figureaza pe eticheta oficiala sunt:

            a) „Reguli si norme ROMANIA”;

            b) INCS - Romania;

            c) Specia, denumirea botanica si comuna; trebuie precizat: sfecla de zahar sau sfecla furajera;

            d) Soiul;

            e) Categoria biologica;

            f) Numarul de referinta al lotului;

            g) Data inchiderii, exprimata prin cuvintele: ,, inchis....(luna si anul)”;

            h) Greutatea neta sau bruta sau numarul de glomerule declarat sau numarul de seminte pure;

            i) Pentru seminte monogerme cuvantul „monogerme”;

            j) Pentru seminte de precizie cuvantul „precizie”;

            k) Tara de producere ;

            l) In cazul indicarii greutatii si folosirii de pesticide granulate, de substante pentru drajarea semintelor sau alti aditivi solizi, indicarea naturii aditivului, ca si raportul aproximativ intre greutatea semintelor pure si greutatea totala;

            m) In cazul in care germinatia este reanalizata se aplica vigneta pentru verificarea germinatiei pe eticheta oficiala.

(3) Ambalaje mici CE sunt ambalajele care contin seminte Baza si Certificate dupa cum urmeaza:

            a) seminte monogerme sau de precizie: pana la un numar de 100.000 glomerule sau seminte sau in greutate neta de 2,5 kg excluzand, daca este cazul, pesticidele granulate sau alti aditivi solizi;

            b) alte seminte decat cele monogerme sau de precizie: pana la o greutate neta de 10 kg, excluzand, daca este cazul, pesticidele granulate sau alti aditivi solizi;

            c) culoarea etichetei este alba pentru samanta Baza si albastra pentru samanta Certificata.

(4) Mentiunile care figureaza pe eticheta oficiala a ambalajelor mici CE sau inscriptionarea direct pe ambalaj:

            a) ,,Ambalaj mic CE”;

            b) INCS - Romania;

            c) Numele si adresa celui care ambaleaza, inchide si eticheteaza sau codul sau de identificare;

            d) Specia, denumirea botanica si comuna; precizarea: sfecla de zahar sau  sfecla furajera;

            e) Soiul;

            f) Categoria biologica;

            g) Numarul de referinta al lotului, daca numarul de ordine oficial al etichetei nu permite identificarea lotului;

            h) Numarul de ordine al etichetei;

            i) Greutatea neta sau bruta sau numarul de glomerule sau de seminte pure;

            j) In cazul indicarii greutatii si folosirii de pesticide granulate, de substante pentru drajarea semintelor sau alti aditivi solizi, indicarea naturii aditivului, ca si raportul aproximativ intre greutatea semintelor pure si greutatea totala.

            k) Pentru seminte monogerme cuvantul „monogerme”;

            l) Pentru seminte de precizie cuvantul „precizie”;

(5) Pe „Ambalajele mici CE” se poate folosi vigneta oficiala adeziva. Mentiunile care se prescriu pe vigneta sunt cele de la eticheta oficiala a ambalajelor mici.

(6) Ambalajele pentru samanta Prebaza, Baza si Certificata se inchid oficial sau sub supraveghere oficiala. Samanta de sfecla in cazul fractionarii si reambalarii in ambalaje mici, se inchide si se eticheteaza oficial sau sub supraveghere oficiala.

            Art.15. – Samanta de sfecla se poate comercializa si ca samanta necertificata final daca a fost ambalata si etichetata oficial. Mentiunile care figureaza pe eticheta si pe document sunt precizate in Anexa nr.1, art.52.

  

 

Anexa nr. 2.4.1.

 

   Determinarea plantelor lastarite in primul an de vegetatie, a puritatii varietale si a atacului de rizomania la culturile de butasi

 

 

Plante lastarite

%

Puritate varietala

%

Atacul de rizomania

%

Abreviere (Db %)

PLb (%)

IBb (%)

ARb (%)

Perioada de control

C. indirecte

Septembrie - Octombrie

C. directe

Octombrie - Noiembrie

Nr. de plante analizate

Minimum 200 – din punctele de control

Mod de lucru:

Numarare

Recoltare si numarare*

Recoltare si numarare

Tipuri de plante retinute pt. determinare

Plante lastarite indiferent de dimensiunea lastarului

- Radacini de alta culoare;

Plante cu proliferari de radicele specifice, care la analiza microscopica nu prezinta atac de Heterodera schachtii (oua de parazit pe radicelele proliferate)

- Radacini de alta forma;

- Radacini puternic ramificate (min. 4 ramificatii)

- Plante cu frunze / radacini net diferite de tipul de baza;

Mod de calcul:

Procentul de plante Db se determina dupa urmatorul algoritm:

% Db = (S Pr / S PR)* 100,  unde:

         % Db – procentul de plante determinate pentru una din caracteristici;

        S Pr – Suma plantelor retinute / determinate din fiecare punct de control;

        S PR – Suma plantelor recoltate / determinate din fiecare punct de control.

Precizia de determinare:

O cifra semnificativa dupa virgula

 

*) la culturile de butasi de PB si B , apartinand soiurilor cu parteneri fertili, sau a culturilor de butasi a soiurilor la care se amesteca samanta partenerilor in veriga de baza nu se vor retine drept impuritati plantele din ultima categorie.

   

 

 

Anexa nr. 2.4.2.

 

 

Determinarea omogenitatii lastaririi, omogenitatii infloririi si a coincidentei de inflorire in culturile de seminceri de sfecla

 

 

 

Omogenitatea lastaririi

Omogenitatea infloririi

Coincidenta infloririi

Abreviere (Ds %)

OLs %

Ois %

CIs

Perioada de control:

La declansarea infloritului

La 10-15 zile de la determinarea OLs

Concomitent cu OIs

Conditie de efectuare

Conditie tehnologica

sau

la aprecierea inspectorului

Conditie tehnologica

sau

la aprecierea inspectorului

Conditie tehnologica

sau

la aprecierea inspectorului

Nr. de plante analizate:

Minimum 200 de plante din punctele de control amplasate conform art.4 (4) c) cu mentiunea ca in cazul varietatilor a caror multiplicare are loc prin metoda sistematica se vor analiza cel putin 70 de plante de pe randurile formei polenizatoare (randurile de tata).

Mod de lucru:

Numararea tuturor plantelor rasarite din punctul de control - R

Numararea tuturor plantelor lastarite din punctul de control -L

Toate plantele cu florile bazale ale lastarului principal deschise separat pe forme:

Im –pl.inflorite pe forma mama

It – pl.inflorite pe forma tata

Tip de plante retinute pentru determinare:

Toate plantele cu habitusul lastarilor mai mare de 50 cm -L

Toate plantele cu florile bazale ale lastarului principal deschise - I

Mod de calcul:

OLs se determina dupa urmatorul algoritm:

% OLs = (S L / S R)* 100,  unde:

 S L –suma plantelor lastarite, din toate punctele de control;

S R – suma plantelor rasarite, din toate punctele de control.

OIs se determina dupa urmatorul algoritm:

% OLs = (S I / S L)* 100,  unde:

 S I –suma plantelor inflorite, din toate punctele de control;

S L – suma plantelor lastarite, din toate punctele de control.

CIs se determina dupa urmatorul algoritm:

CLs = S Im / S It,

 unde:

 S Im –suma plantelor mama inflorite, din toate punctele de control;

S It– suma plantelor tata inflorite, din toate punctele de control.

Precizia de determinare:

O cifra semnificativa dupa virgula

Interpretarea rezultatelor:

Se considera ca omogen lastaritul a carui valoare OLs este de cel putin 67% in momentul determinarii

Se considera omogen infloritul a carui valoare OIs este de cel putin 67% in momentul determinarii*

Se considera coincidente formele parentale a caror raport are valori cuprinse intre 2 si 4 *

       

 

*) In cazul obtinerii unor valori mai mici decat cele considerate semnificative se repeta determinarea la cel putin o saptamana de la data primei determinari.

                                                                                               

   

Anexa nr. 2.4.3.

 

Controlul in vegetatie al loturilor certificate

in campul de verificare

 

              1. Controlul semanatului: Din proba medie, rezultanta a probelor elementare prelevate pentru certificarea semintelor unui lot, se retine o cantitate de cca 50 grame, care se sigileaza de catre inspectorul aprobator si se lasa la prelucratorul - multiplicator, pentru a fi semanata in campul de control. In ziua semanatului, in prezenta inspectorului aprobator al ITCSMS sau LCCSMS, probele se desigileaza si se insamanteaza in parcele de 22 m2 (4 randuri x 10 m x 0,45 cm), in teren pregatit corespunzator, in conformitate cu tehnologia de cultura.

            Se va proceda in mod identic si pentru loturile la care s-a amanat  certificarea in scopul verificarii in postcontrol.

 

            2. Controlul puritatii varietale si a tendintei de lastarire in primul an de vegetatie se va face in conformitate cu Anexa nr.1, cu mentiunea ca pentru lastarire se vor efectua doua controale: unul pana la 30 iulie si al doilea pana la 30 septembrie.

 

            3. Loturi in asteptare. Un lot in asteptarea rezultatului final nu va fi admis la certificare decat daca indeplineste restrictiile Anexei nr. 2.4.1. – „Impuritati biologice” iar pentru lastarire in primul an nu depaseste valoarea de 2 % insumata dupa efectuarea celor doua controale. Determinarile vor fi efectuate de inspectorul aprobator al ITCSMS sau LCCSMS prin sondaj.

 

  Anexa nr. 2.4.4.

 

  Determinarea calitatii loturilor destinate

drajarii sau incrustarii

   

              Loturile de samanta destinate drajarii sau incrustarii, vor fi analizate in aceleasi conditii ca si loturile de samanta monogerma nuda, cu mentiunea ca aprecierea valorii lor culturale se va face dupa criteriile restrictive ale normelor privind samanta drajata. Buletinul de analiza emis are valoarea informativa. Dupa realizarea operatiunii de drajare si/sau incrustare, loturile rezultate din aceste operatiuni se declara la ITCSMS sau LCCSMS pentru certificare. In cazul in care lotul nu mai este supus operatiunii de drajare/incrustare, utilizarea lui ca samanta monogerma nuda se poate face prin emiterea unei noi declaratii de lot, ITCSMS sau LCCSMS putand sa decida daca se repeta analizele sau se reconsidera valorile rezultate din buletinul de analiza specificat anterior.

   

Anexa nr. 2.4.5.

 

Determinarea impuritatilor bilogice (genetice)

la seminte

 

       Conditii de determinare: determinarea are loc pe plantele de sfecla de zahar aflate in stadiu de 4 – 6 – 8 frunze adevarate.

            Material necesar: - perlit, nisip de cuart sau amestec de pamant de flori (1/3 mranita, 1/3 pamant de padure, 1/3 nisip).

- tavi de plastic cu dimensiuni de: lungime 30 cm, 16 cm latime, 5 cm inaltime sau din alte materiale (lemn, tabla etc).

- solutie nutritiva Murashige-Skoog pentru testele efectuate in perlit sau nisip de cuart.

            Mod de lucru: In fiecare tava de plastic se introduce un strat de nisip, perlit sau pamant de flori umectate, in strat de 2-3 cm care se taseaza si pe care se pun  100-120 de seminte in 4 repetitii de sfecla de zahar, furajera sau cicoare din fiecare lot supus controlului, in randuri paralele cu latura lunga, la 2 cm fata de marginea tavii. Distanta intre randuri va fi de 2 cm, iar intre seminte pe rand de cca 2 cm. Semintele se acopera cu grija, pentru a nu fi deranjate, cu un strat afanat de nisip de cuart umectat, cu grosimea de 0,5-1,0 cm si se introduc in camera de crestere, case de vegetatie, sere etc., la temperatura de  20-30° C, in regim de iluminare 12/8. Zilnic se compenseaza consumul de apa al probelor prin irigari usoare cu apa curenta la temperatura camerei. Umectarea nisipului sau cuartului utilizat pentru substrat se face cu solutie nutritiva Murashige-Skoog, iar a pamantului de flori, cu apa curenta la temperatura camerei. Umectarea si irigarea nu trebuie sa fie foarte abundente pentru a nu provoca asfixierea semintelor sau a plantelor.

            Pregatirea semintelor: semintele nude, netratate impotriva bolilor de germinare rasarire se vor trata cu una dintre substantele de protectie omologate, in doze specifice acestora. Semintele drajate si/sau incrustate nu se supun acestor tratamente.

            Observatii si notari: Determinarea propriu zisa are loc cand majoritatea plantelor au atins stadiul de 4 – 6 – 8 frunze adevarate cand se stabileste procentul de „impuritati genetice”.

            Calculul procentual al impuritatilor genetice se efectueaza astfel:

            , unde:- % IG - procentul de impuritati genetice;

            - ig - numarul de plante considerate impuritati genetice ;

            - n - numarul total de plante existente la momentul controlului.

            Nota: valoare n este recomandabil sa fie de min. 400 de plante.

            Observatie: Valoarea de impurificare genetica a lotului de seminte poate fi efectuata pe loturile de samanta bruta, imediat dupa receptie, inainte de prelucrare, utilizand pentru determinare samanta rezultata din determinarea puritatii fizice. Cu acordul ITCSMS sau LCCSMS si pentru loturile pentru care nu exista dubii, valoarea determinata cu aceasta ocazie se poate transmite semintei certificate.

   

Anexa nr. 2.4.6.

 

Determinarea calitatii culturale a semintelor

drajate si/sau incrustate

 

            A. MARIMEA PROBELOR

Tipul de determinare

Marimea probei de laborator

Marimea probei de analiza

Puritatea fizica (inclusiv determinarea speciei) masa a 1000 de drajeuri min.

min. 7500 draj.

        2500 draj.

min. 2500 draj.

4 x 100 drajeuri rezultate din determinarea puritatii

Germinatia drajeurilor min.

        2500 draj.

4 x 100 drajeuri

Seminte de alte plante drajate sau incrustate min.

      25000 draj.

min. 2500 drajeuri

Calibrul drajeurilor min.

      10000 draj.

min. 2000 drajeuri

           

B. RECOLTAREA PROBELOR

            Recoltarea probelor de samanta drajata sau incrustata are loc din containerele de depozitare intermediara dupa regula recoltarii pentru semintele depozitate in ambalaje mari.

            Dupa eliberarea documentelor de certificare, samanta se poate ambala in pungi sau cutii de 1 U.G. sau mai mici (0,5 U.G.), ITCSMS sau LCCSMS rezervandu-si dreptul de a verifica prin sondare conditiile tehnice de calitate a semintei ambalate, retinand pentru analiza de verificare o cutie din fiecare lot declarat, care dupa preluarea probei de laborator se sigileaza de catre reprezentantul acestuia si se constituie ca esantion ,,martor”.

            Punerea in circulatie a semintei lotului de samanta drajata (sau sublotului dupa caz) nu se poate face fara efectuarea ultimului control al ITCSMS sau LCCSMS, care poate respinge intreg lotul daca diferentele de analiza intre valoarea certificatului si valoarea ,,martorului,, nu se incadreaza in limitele tolerantelor admise intre doua analize paralele.

            Marimea probei elementare, trebuie aleasa functie de numarul de containere in care este depozitat lotul de seminte drajate/incrustate, astfel ca prin reducerea probei medii, din care se constituie proba de laborator sa se asigure numarul total de drajeuri reclamat de totalitatea determinarilor efectuate pentru stabilirea valorii culturale (min. 0,5-0,6 U.G.).

 

            C. DETERMINAREA PURITATII FIZICE A DRAJEURILOR

            Greutatea probei de analiza: - este definita de greutatea a cel putin 2500 de drajeuri rezultate din injumatatirea prin metoda sferturilor sau a divizorului a probei de laborator. Proba rezultata se cantareste cu o precizie de 0,01 grame.

            Incadrarea elementelor componente ale probei de analiza

            a) Drajeuri pure:          

- drajeuri intregi;

                        - drajeuri sparte sau ciobite la care mai mult de jumatate este acoperita cu material de drajare exceptand faptul in care in mod evident samanta drajata nu apartine speciei declarate si care se incadreaza la categoria ,,seminte nedrajate” :

            b) Seminte nedrajate:

- seminte libere nedrajate/neincrustate, chiar daca apartin speciei;

                        - drajeuri sparte, continand o samanta ce poate fi recunoscuta ca apartinand altei specii decat cea declarata;

                        - drajeuri sparte sau ciobite mai mult de jumatate, cu samanta ce poate fi recunoscuta ca apartinand speciei declarate, dar necuprinse in fractia drajeurilor pure.

            c) Material inert:

- material de drajare/incrustare liber;

                        - drajeuri sparte in care este evident ca nu exista samanta, indiferent de marimea lor;

                        - alte materiale inerte, in conformitate cu regulile generale de determinarea puritatii fizice a semintelor.

Fiecare fractie se cantareste cu precizie de 0,01 grame si se raporteaza procentual la greutatea probei de analiza.

            Daca se solicita in mod expres se raporteaza si componenta pe specii.

            Precizia de analiza 0,1 %.

           

            D. DETERMINAREA GRAVIMETRICA

Se procedeaza identic cu 10.2 sau se poate efectua determinarea concomitent cu determinarea procentului de seminte pure. Semintele de alte plante (sau fragmente ale acestora) se cantaresc dupa uscare cu o precizie de 0,01 grame si se raporteaza procentual ca facand parte din fractia „impuritatilor”.

            Nota: Se prefera determinarea numerica a procentului de seminte din alte specii.

 

            E.  DETERMINAREA MASEI A 1000 DE BOABE

            Se numara 4 repetitii a 100 de drajeuri (in cazul in care nu exista un numarator de seminte), fiecare repetitie se cantareste cu o precizie de 0,01 grame, se calculeaza media si prin integrare se determina MMB (regula trei simpla).

            In cazul in care laboratorul este dotat cu numarator de seminte, se numara circa 800-1200 de drajeuri, care se cantaresc cu o precizie de 0,01 grame, dupa care prin integrare (regula de trei simpla) se determina MMB.

            Nota: Determinarea MMB la semintele drajate si/sau incrustate nu este obligatorie, acest indice de calitate culturala nefiind in acest caz expresia greutatii (masei) naturale a semintei. Ea poate fi determinata la cerere.

 

            F. DETERMINAREA FACULTATII GERMINATIVE A

                DRAJEURILOR/SEMINTELOR INCRUSTATE

            Pregatirea probei: Se pot utiliza cele 400 de drajeuri utilizate pentru determinarea MMB sau alte 400 de drajeuri retinute din fractia „drajeuri pure”.

            Conditii de lucru: Identice cu cele pentru samanta monogerma nuda, cu mentiunea ca nu se mai procedeaza la prespalare (pentru samanta       de sfecla). In functie de capacitatea de absorbtie a substratului utilizat pentru determinarea facultatii germinative cantitatea de apa/pliu se poate majora cu pana la 25 % (max.40 cmc) fata de cca 30 cmc utilizati la samanta nuda.

            Temperatura de germinare: 20° C, sau 20/30° C sau  15/25° C, functie de restrictiile impuse pentru soi de catre ameliorator sau mentinator; in absenta acestora se recomanda germinare la temperatura constanta de 20° C ± 2° C fara alternanta noapte/zi.

 

            G. DETERMINAREA CALIBRULUI DRAJEURILOR,

                 A SEMINTELOR INCRUSTATE SI NUDE

            Material si metoda: Pentru determinarea calibrului drajeurilor se utilizeaza site cu ochiuri rotunde cu diametrul de 0,25 mm. in 0,25 mm., suprapuse de la sita cea mai mica la sita cea mai mare. Sita cea mai mica trebuie sa fie mai mica cu 0,25 mm. decat limita    inferioara a calibrului minim declarat, iar sita cea mai mare trebuie sa fie superioara cu 0,25 mm. calibrului maxim declarat. Sitele trebuiesc sa fie dreptunghiulare 200 x 300 mm. Se pot utiliza si site rotunde  cu diametrul de 276 mm.

            Pregatirea probei: Din proba de laborator de cca 10000 de drajeuri, se cantaresc cca 45-55 grame (astfel incat sa cuprinda minimum 2000 de drajeuri), cu o precizie de 0,01 grame.

            Mod de lucru: Se asambleaza sitele una peste alta, cu sita oarba jos, urmata de celelalte site in ordine strict crescatoare pana la sita maxima. Setul de site astfel asamblate se acopera cu capacul de protectie si se cerne in plan orizontal cu o frecventa de minimum 60 oscilatii complete/minut cu intreruperea miscarii din 15 in 15 secunde, cu o amplitudine de ± 40-50 cm 

            Timp de cernere:           - samanta drajata si incrustata: 1 minut

                                                - samanta nuda: 3 minute

            Dupa terminarea cernerii, fractiile de seminte ramase pe fiecare sita se cantaresc cu o precizie de 0,01 grame si se raporteaza procentual la masa probei de analiza. Daca suma greutatii fractiilor este mai mica sau mai mare cu 1,5 % fata de greutatea probei de analiza, analiza de calibrare se repeta.