inapoi

ANEXA Nr. 3

la reguli si norme tehnice

C O N D I T I I

privind calitatea si calibrarea materialului de inmultire viticol

  1. Conditii generale:

a)       trebuie sa posede identitate si puritate varietala de 100%.

Este admisa o toleranta de 1% in cazul materialului Standard;

b)       puritatea tehnica minima: 96%.

Este considerat tehnic impur:

(i)      materialul de inmultire viticol deshidratat total sau partial, chiar si cel care a fost inmuiat in apa dupa deshidratare;

(ii)     materialul de inmultire viticol avariat, torsionat sau ranit, indeosebi cel care a suferit datorita grindinii ori gerului;

c)       prezenta organismelor daunatoare care sa reduca valoarea de utilizare a materialului de inmultire viticol nu este tolerata decat in limitele cele mai mici posibile (sub 1%), cu exceptia celor de carantina care trebuie sa fie lipsa.

  1. Conditii particulare:

a)       categoriile de material rezultate in urma altoirii sunt cele prevazute la art. 11 alin. (3) din reguli si norme tehnice;

b)       lemnul coardelor trebuie sa fie maturat. Raportul lemn/maduva trebuie sa fie corespunzator soiului.

  1. Calibrarea:

a)       butasii portaltoi pentru altoire si altoaiele vor trebui sa aiba un diametru maxim al celei mai mici sectiuni cuprins intre:

(i)      6 si 12 mm in cazul folosirii ca portaltoi butasi din specia Vitis rupestris sau a hibrizilor acesteia cu Vitis vinifera;

(ii)     6,5 si 12 mm pentru celelalte specii.

Se admite ca maximum 25% din lot sa aiba un diametru inferior sau egal cu 7 mm pentru cazul prevazut la pct. (i) si 7,5 mm pentru cazul prevazut la pct. (ii). Se admite un diametru maxim de 14 mm, cu exceptia butasilor altoi utilizati pentru altoire in camp. Talonajul se face la 2 cm sub nodul inferior;

b)       butasii portaltoi sau din vite roditoare pentru inradacinare: diametru minim de 3,5 mm;

c)       vitele portaltoi si vitele nealtoite din soiuri roditoare: diametrul minim al meritalului de sub punctul de insertie al corditei principale (masurat pe axul mare) de cel putin 6 mm;

d)       vitele altoite: diametrul minim al meritalului de sub punctul de altoire (masurat pe axul mare) de cel putin 8 mm;

e)       butasii pentru inradacinare: lungimea minima de 30 cm (de la nodul bazal la meritalul superior inclusiv) pentru Vitis vinifera si 55 cm pentru alte specii;

f)         butasii portaltoi pentru altoire: lungimea minima de 30 cm (de la nodul bazal la varf) pentru o lungime si minimum 1,05 m pentru 3 lungimi;

h)       coardele altoi:

(i)      cu 5 ochi utilizabili: lungimea minima de 50 cm de la baza nodului inferior pana la meritalul superior;

(ii)     cu un ochi utilizabil (compusi dintr-un nod si un internod): lungimea minima de 6,5 cm, din care 1,5 cm deasupra ochiului si 5 cm sub acesta;

i)         vitele inredacinate portaltoi: lungimea minima intre nodul inferior (din care au pornit radacinile) si cel superior (din care a pornit lastarul principal) de cel putin 30 cm si o cordita maturata in lungime de minimum 15 cm;

j)         vitele inradacinate din soiuri roditoare: lungimea minima intre nodul inferior (din care au pornit radacinile) si cel superior (din care a pornit lastarul principal) de minimum 22 cm si o cordita maturata in lungime de minimum 15 cm;

k)       vitele altoite: lungimea minima de 20 cm, masurata intre punctul de insertie al radacinilor bazale si cel al lastarului principal si o cordita maturata in lungime de minimum 15 cm;

l)         vitele portaltoi, vitele nealtoite din soiuri roditoare si vitele altoite: la baza minimum 3 radacini, bine dezvoltate (cu un diametru de cel putin 2 mm, masurat la distanta de 2 cm sub punctul de insertie) si repartizate uniform radial;

m)     vitele altoite: o sudura continua pe perimetrul butasilor, slab reliefata si solida.