back

ORDIN nr. 461 din 6 iulie 2006

privind modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 257/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului saditor

In baza prevederilor art. 12, 14 si 17 din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si Inregistrarea soiurilor de plante,

avand In vedere necesitatea armonizarii legislatiei romanesti cu legislatia comunitara specifica privind comercializarea semintelor si materialului de Inmultire pe specii si grupe de specii,

vazand Referatul de aprobare a proiectului de ordin privind modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 257/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului saditor nr. 90.333 din 26 iunie 2006,

 In temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul ordin:

Art. I

(1)Anexa la Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 257/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului saditor, publicat In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 627 din 23 august 2002, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1.La articolul 4, litera c) a alineatului (1) va avea urmatorul cuprins:

 "c) cele neInregistrate conform lit. a) si b), provenite din tari din afara Comunitatii Europene, care se multiplica sau se prelucreaza pe baza de contract In vederea exportului integral;"

2.La articolul 4, litera d) a alineatului (1) va avea urmatorul cuprins:

"d) cantitati destinate altor scopuri de testare si experimentare, pentru testarea pietei, loturi demonstrative, multiplicare si alte Incercari, In masura In care apartin unui soi pentru care a fost depusa o cerere de Inscriere In catalog;"

3.La articolul 4, dupa litera d) a alineatului (1) se introduce o noua litera, litera d1), cu urmatorul cuprins:

  "d1) seminte din soiuri modificate genetic, dupa ce acestea au primit In prealabil acordul de import din partea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, In conformitate cu prevederile legale In vigoare;"

4.La articolul 4, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:

  "(11) Pentru semintele din soiurile speciilor prevazute In directivele CE: L 66/401/CEE, L 66/402/CEE, L 2002/54/CE, L 2002/55/CE, L 2002/56/CE, L 2002/57/CE, L 68/193/CEE, L 98/56/CE, L 92/33/CEE si L 92/34/CEE, privind comercializarea semintelor sau materialului saditor de plante furajere, cereale, sfecla de zahar si sfecla furajera, seminte de legume, cartof pentru samanta, oleaginoase si textile, materialul de Inmultire vegetativa a vitei de vie, materialul de Inmultire a plantelor ornamentale, materialul de Inmultire si plantare legumicol, altul decat semintele, materialul de Inmultire si plantare fructifer, se aplica prevederile acestor directive. Corespondenta dintre directive si legislatia romana aplicabila pentru productia interna este prevazuta In anexa nr. 2 care face parte integranta din prezentul regulament."

5.La articolul 4, litera b) a alineatului (4) se abroga.

6.La articolul 4, litera c) a alineatului (4) va avea urmatorul cuprins:

  "c) semintele si materialul saditor din alte tari decat cele prevazute la lit. a) sau care nu pot prezenta documente doveditoare ale calitatii, testate conform reglementarilor acestor organizatii internationale, pot fi admise dupa ce, In prealabil, autoritatile romane sau alte autoritati echivalente din statele prevazute la lit. a) au controlat, certificat sau testat conform reglementarilor si metodelor internationale acceptate In Uniunea Europeana ori In Romania In domeniul sistemului de Inmultire, al standardelor de calitate si al carantinei fitosanitare."

7.La articolul 4, litera d) a alineatului (4) va avea urmatorul cuprins:

  "d) pentru semintele si materialul saditor din alte specii necuprinse In directivele CE, echivalenta se stabileste de autoritatea romana de certificare, conform regulilor si normelor In vigoare."

8.Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:

  "Art. 5

  (1) Pentru obtinerea avizului de import al semintelor si materialului saditor, solicitantul se va adresa Directiei generale implementare politici sectoriale si de piata din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

  (2) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) importul de seminte si material saditor din speciile de plante ornamentale (flori si material ornamental), dud, hamei, plante medicinale si aromatice, prevazute la art. 4 alin. (2), miceliu de ciuperci comestibile si seminte certificate pentru culturi ecologice, din tarile membre ale Comunitatii Europene, pentru care solicitantul se va adresa inspectoratului teritorial pentru calitatea semintelor si a materialului saditor (ITCSMS) sau Laboratorului Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor (LCCSMS) pe a carui raza acesta Isi are sediul social.

  (3) Pentru obtinerea avizului de import, solicitantul va prezenta la institutiile prevazute mai sus urmatoarele documente:

  a) cererea-tip completata In doua exemplare de catre operatorul economic importator, conform modelului prezentat In anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentul regulament, depusa cu minimum 3 zile Inainte de efectuarea importului; destinatia utilizarii semintelor si materialului saditor trebuie demonstrata cu documente sau declaratii pe propria raspundere ale furnizorului sau beneficiarului. Destinatia utilizarii semintelor si materialului saditor poate fi:

  1. multiplicare pentru comercializare In Romania sau UE ori pentru necesar propriu;

  2. multiplicare pentru export In ........... (tara);

  3. comercializare fara drept de multiplicare ca samanta si material saditor;

  4. necesar propriu fara drept de multiplicare;

  5. donatie fara drept de comercializare;

  6. testare oficiala;

  7. scop stiintific;

  8. loturi demonstrative, soiuri pentru care a fost depusa o cerere de testare pentru Inscrierea In Catalogul Oficial al Romaniei sau In alte state membre ale UE;

  9. alte destinatii, cu precizarea destinatiei stabilite de comun acord Intre importator si avizator. In toate cele 8 situatii de mai sus se va nota suplimentar, cu litere:

  NG - seminte din soiuri nemodificate genetic;

  BIO - seminte ecologice;

  OMG - seminte din soiuri modificate genetic;

  b) autorizatia de producere, prelucrare sau comercializare a semintelor si a materialului saditor vizata anual, dupa caz, In original si In copie, eliberata de Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor prin unitatile sale teritoriale, sau declaratia solicitantului, prin care acesta se obliga pe propria raspundere ca samanta sau materialul saditor importat este destinat folosintei proprii si ca nu va face obiectul comercializarii ori producerii de samanta;

  c) documente oficiale sau ale furnizorului, din care sa rezulte cel putin urmatoarele informatii: specia, soiul, categoria biologica, cantitatea pe ambalaj si cantitatea totala, respectarea regulilor si standardelor CE ori OCDE de calitate, dreptul de multiplicare cu sau fara comercializare, de redeventa, de reambalare, autoritatea oficiala de inspectie din tara furnizorului, dupa caz, precum si daca samanta este nemodificata genetic, modificata genetic sau certificata ecologic;

  d) contractul de multiplicare, In original si In copie, In cazul semintelor si materialului saditor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a), b) si c);

  e) acordul autorului sau mentinatorului soiului prevazut In cataloagele mentionate la art. 4 alin. (1) lit. a) si b) si In listele mentionate la alin. (2), daca soiul se gaseste sub regim de protectie intelectuala, pentru comercializarea pe teritoriul Romaniei a semintelor sau a materialului saditor importat dintr-o tara din afara Comunitatii Europene, dupa caz;

  f) document oficial sau al furnizorului, dupa caz, care sa ateste ca samanta este nemodificata genetic ori modificata genetic, In cazul speciilor la care sunt admise pentru cultivare soiuri modificate genetic.

  (4) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sau inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si a Materialului saditor (ITCSMS) ori Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor (LCCSMS) pot solicita operatorului economic importator si alte documente si informatii suplimentare strict necesare."

9.Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:

  "Art. 6

  Avizul de import se va acorda pe cererea-tip de Directia generala implementare politici sectoriale si de piata din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sau de inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si a materialului saditor (ITCSMS) ori de Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor, dupa caz, iar dupa avizare un exemplar se Inmaneaza sub semnatura importatorului."

10.La articolul 7, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

  "(2) La intrarea In tara se verifica existenta si conformitatea avizului de import, eliberat de Directia generala implementare politici sectoriale si de piata din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sau de inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si a materialului saditor (ITCSMS) ori de Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor (LCCSMS)."

11.La articolul 7, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

  "(3) In cazul comercializarii unor cantitati de peste 2 kg de seminte importate din terte tari, acestea trebuie sa fie Insotite la intrarea In tara de un document oficial sau un document al furnizorului, In functie de specia In cauza, care sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: specia, soiul, categoria biologica, tara producatoare si autoritatea oficiala de inspectie, tara de destinatie, importatorul, cantitatea."

12.La articolul 18, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

  "(2) Cantitatile pe soiuri sau hibrizi pot fi compensate In cadrul cantitatii aprobate pe specii, fara schimbarea denumirii soiurilor aprobate. Cantitatile pe specii, Inscrise In cererea depusa pentru eliberarea avizului de import, pot fi depasite cu maximum 5%."

13.Articolul 20 va avea urmatorul cuprins:

  "Art. 20

  Dupa Incheierea controlului fitosanitar se va Intocmi procesul-verbal - fisa de inspectie fitosanitara la import, conform reglementarilor In vigoare."

14.Articolul 25 va avea urmatorul cuprins:

"Art. 25

Inspectoratele de carantina fitosanitara vamala Inregistreaza si transmit lunar la Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara, precum si la inspectoratul teritorial pentru calitatea semintelor si a materialului saditor din judetul In care se situeaza punctul de trecere a frontierei sau la ITCSMS ori LCCSMS, pe teritoriul caruia se efectueaza vamuirea si/sau controlul fitosanitar, situatia importurilor de seminte si material saditor, pe specii, soiuri, categorii, cantitati si destinatie, a semintelor din soiuri nemodificate genetic (NG), semintelor din soiuri modificate genetic (OMG) si semintelor certificate ecologic (BIO)."

15.Articolul 26 va avea urmatorul cuprins:

  "Art. 26

  Unitatile fitosanitare au obligatia sa transmita inspectoratelor de carantina fitosanitara vamala comunicarea facuta de importatorii de seminte si material saditor, dupa ce acestia au prezentat avizul de import aprobat de Directia generala implementare politici sectoriale si de piata din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sau de ITCSMS ori de LCCSMS."

16.Articolul 28 va avea urmatorul cuprins:

  "Art. 28

  Dupa terminarea controlului, inspectorul de carantina fitosanitara va Intocmi procesul-verbal - fisa de inspectie fitosanitara la import, conform reglementarilor In vigoare, iar probele ridicate conform Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie Impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale In Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.030/2001 cu modificarile ulterioare, vor fi transmise Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara, In conditiile art. 21 din prezentul ordin."

17.La articolul 30, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:

  "Art. 30

  (1) Semintele si materialul saditor care nu respecta reglementarile fitosanitare In vigoare se returneaza, se carantineaza sau se distrug, dupa caz. Unitatile fitosanitare vor informa imediat, In scris, Directia fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale asupra masurii luate."

18.La articolul 31, alineatul (4) va avea urmatorul cuprins:

  "(4) Pentru culturile provenite din seminte si material saditor din import, gasite, In urma controlului efectuat In timpul perioadei de vegetatie, infestate cu organisme de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale, confirmate de Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara, masurile de carantina se stabilesc conform reglementarilor fitosanitare In vigoare."

19.La articolul 33 alineatul (1), litera a) va avea urmatorul cuprins:

  "a) daca importul s-a efectuat In concordanta cu avizul de import eliberat de Directia generala implementare politici sectoriale si de piata din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sau de inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si a materialului saditor ori de Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor (LCCSMS);"

20.Dupa articolul 48 se introduce un nou articol, articolul 49, cu urmatorul cuprins:

"Art. 49

(1) De la data aderarii Romaniei la Comunitatea Europeana, termenul import de seminte si material saditor, In Intelesul prezentului ordin, se aplica numai semintelor si materialului saditor provenite din terte tari, altele decat cele din Comunitatea Europeana.

(2) De la data aderarii, avizul de import, cu exceptia semintelor din soiurile modificate genetic la care se pastreaza avizul de import eliberat de catre Directia generala implementare politici sectoriale si de piata din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, este Inlocuit cu notificarea de catre comerciant a cantitatilor de samanta si material saditor intrate pe teritoriul Romaniei, provenite dintr-un stat membru al Uniunii Europene, pe specii, soiuri, categorii biologice, tipul de ambalaj, cantitatea pe ambalaj si tara de provenienta, care se depune la ITCSMS sau LCCSMS unde comerciantul autorizat Isi are sediul social, In cel mult 3 zile de la intrarea acestora In tara, In scopul verificarii respectarii regulilor si standardelor Uniunii Europene.

(3) De la data aderarii, semintele si materialul saditor provenite din state membre ale Comunitatii Europene se vor supune, pe teritoriul Romaniei, regulilor specifice din directivele Comunitatii Europene prezentate In anexa nr. 2 si reglementarilor nationale ale statelor membre, dupa caz."

  Art. II

  In cuprinsul Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 257/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului saditor, sintagmele: Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Directia generala de implementare, reglementare si de management al resurselor biotehnologice, directia fitosanitara judeteana sau a municipiului Bucuresti se Inlocuiesc cu sintagmele: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Directia generala implementare politici sectoriale si de piata si unitatea fitosanitara"

  Art. III

  Prezentul ordin va fi publicat In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra In vigoare In termen de 10 zile de la data publicarii.

 

p. Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,

Vasile Lupu,

secretar de stat

 
 
 
ANEXA Nr. 1:

  - la regulament 

Societatea Comerciala (Firma).................

Localitatea .....................................

Judetul (sectorul) ................................

Str. .............................. nr. ........

Telefon ................ fax ................

Inregistrata la registrul comertului cu nr. ..............

Codul fiscal ....................................

Inregistrata pentru comercializarea semintelor si materialului saditor nr. ...........din ..........

MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE

DIRECTIA GENERALA IMPLEMENTARE POLITICI SECTORIALE Sl DE PIATA

sau

ITCSMS ori LCCSMS

Nr. ....... din ...........................

Se avizeaza importul

Director general,

(Director executiv)

........................

  Catre

  Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

  Va rugam sa dispuneti eliberarea unui aviz de import pentru urmatoarele seminte (material saditor): 

Specia Soiul (hibridul) Categoria biologica Cantitatea/ ambalaj Cantitatea totala

(t, kg, g, buc.)

Tara din care se face importul Punctul de intrare In tara (frontiera) Locul de destinatie (punctul de vamuire) Destinatia utilizarii semintelor si a materialului saditor*)
                          
                          
                          

  Importul va fi derulat conform prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 257/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului saditor, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale altor reglementari In vigoare, prin grija domnului/doamnei ............................... , detinator/detinatoare al/a Certificatului de atestare nr. ...................... (conform Ordinului nr. ....... ).

  Importatorul este obligat sa prezinte o copie (xerocopie) inspectorului fitosanitar vamal din punctul de intrare In tara.

  La intrarea In tara a semintelor (materialului saditor) importate, importatorul este obligat sa prezinte ITCSMS sau LCCSMS unde va efectua descarcarea mijlocului de transport o copie a acestui aviz de import, precum si cantitatile efectiv importate, Insotite de documentele de calitate Insotitoare.

  Conducatorul societatii comerciale (firmei),

  ...........................

  (numele si prenumele)

  Avizul de import a fost ridicat de ....................... , avand functia de ..................la Societatea Comerciala (Firma) ...................................

  Posed legitimatia nr. .......din .....................

  Semnatura

  ......................

  *) Destinatia utilizarii semintelor si a materialului saditor se va notifica conform prevederilor art. 5 alin. (3) lit. a) din regulament. 
 
 
 
 
 
 
 

  ANEXA Nr. 2: (la regulament) TRANSPUNEREA DIRECTIVELOR COMUNITARE privind comercializarea semintelor si materialului saditor In ordine ale ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale 

Directiva CE Actul normativ national
Directiva Consiliului 66/401/CEE privind comercializarea semintelor de plante furajere Ordin nr. 1.263/2005 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea In vederea comercializarii, controlul, certificarea calitatii si comercializarea semintelor de plante furajere
Directiva Consiliului 66/402/CEE privind comercializarea semintelor de legume Ordin nr. 1.262/2005 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea In vederea comercializarii, controlul, certificarea calitatii si comercializarea semintelor de cereale
Directiva Consiliului 68/193/CEE privind comercializarea materialului de Inmultire vegetativa a vitei-de-vie Ordin nr. 1.267/2005 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea In vederea comercializarii, controlul, certificarea calitatii si comercializarea materialului de Inmultire vegetativa a vitei-de-vie

Ordin nr. 8/2006 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale pentru aprobarea Regulilor privind testarea si Inregistrarea soiurilor de vita-de-vie, pomi fructiferi si plante ornamentale

Directiva Consiliului 92/33/CEE privind comercializarea materialului de Inmultire si plantare legumicol, altul decat semintele Ordin nr. 1.269/2005 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea, controlul calitatii si/sau comercializarea materialului de Inmultire si plantare legumicol, altul decat semintele
Directiva Consiliului 92/34/CEE privind comercializarea materialului de Inmultire si plantare fructifer Ordin nr. 1.295/2005 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea In vederea comercializarii, controlul, certificarea calitatii si/sau comercializarea materialului de Inmultire si plantare fructifer
Directiva Consiliului 98/56/CE privind comercializarea materialului de Inmultire al plantelor ornamentale Ordin nr. 1.268/2005 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea, prelucrarea, controlul calitatii si/sau comercializarea materialului de Inmultire al plantelor ornamentale
Directiva Consiliului 2002/54/CE privind comercializarea semintelor de sfecla Ordin nr. 1.265/2005 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea In vederea comercializarii, controlul, certificarea calitatii si comercializarea semintelor de sfecla de zahar si sfecla furajera
Directiva Consiliului 2002/55/CE pentru comercializarea semintelor de legume Ordin nr. 1.366/2005 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea In vederea comercializarii, controlul, certificarea calitatii si/sau comercializarea semintelor de legume

Ordin nr. 1.349/2005 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale pentru aprobarea Regulilor privind testarea si Inregistrarea soiurilor de legume

Directiva Consiliului 2002/56/CE pentru comercializarea cartofului pentru samanta Ordin nr. 1.266/2005 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea In vederea comercializarii, certificarea calitatii si comercializarea cartofului pentru samanta
Directiva Consiliului 2002/57/CE pentru comercializarea semintelor de plante oleaginoase si textile Ordin nr. 1.264/2005 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea In vederea comercializarii, controlul, certificarea calitatii si comercializarea semintelor de plante oleaginoase si textile

  Publicat In Monitorul Oficial cu numarul 688 din data de 10 august 2006