inapoi

Anexa nr. 6

 

Cerinte suplimentare sau mai stricte pentru producerea, certificarea si

comercializarea semintei de sfecla in Romania

 

 

Capitolul I. Producerea semintei de sfecla

 

 

A. Obligatiile agentilor economici inregistrati pentru producerea de samanta

Agentii economici inregistrati pentru producerea semintelor (multiplicatorii) au urmatoarele obligatii :

a) sa ceara autoritatii de certificare, prin ,,Declaratia de multiplicare”, la termenele fixate, inscrierea pentru inspectia in camp a culturilor semincere destinate multiplicarii;

b) sa insoteasca, prin responsabilul sau reprezentantul sau, inspectorul, la cererea acestuia, atunci cand acesta efectueaza inspectia in camp si sa contrasemneze de primirea unei copii a ,,Fisei de control’’ ;

c) sa puna la dispozitia inspectorului, la cererea acestuia, toate documentele necesare verificarii activitatii in vederea certificarii semintelor, inclusiv metoda de producere si descrierea componentilor sau a soiurilor  ;

d) sa permita mentinatorului, multiplicatorului sau reprezentantilor acestora, dupa caz, sa verifice respectarea normelor de mentinerea identitatii si puritatii varietale si a altor elemente de calitate, in toate fazele de producere a semintelor ;

e) sa tina evidenta productiei, tranzactiilor si a stocurilor de seminte intr-un ,,Registru de intrari si iesiri’’ conform modelului stabilit de autoritate;

f) sa aiba personal tehnic calificat in domeniul de activitate de producere a semintelor, instruit si atestat in cursurile de instruire efectuate de ITCSMS si LCCSMS ;

g) sa sesizeze ITCSMS sau LCCSMS ori de cate ori apar situatii deosebite care pot influenta calitatea semintelor ;

h) in plus, mentinatorii trebuie sa completeze la zi registrul de selectie conservativa;

i) mentinatorii trebuie sa elibereze documentul de garantarea autenticitatii pentru samanta Amelioratorului, destinata multiplicarii ;

j) sa respecte prevederile prezentului ordin si a altor reglementari specifice nationale si internationale, si daca este cazul, pe cele privind carantina fitosanitara;

 

B. Inscrierea la multiplicare a culturilor pentru samanta

1. Agentii economici producatori de samanta pot cere inscrierea pentru multiplicare a unei culturi semincere pe un document  denumit “Declaratie de multiplicare”, prevazut in Anexa nr. 5, care se inainteaza de catre acestia autoritatii de certificare ITCSMS sau LCCSMS pe raza teritoriala unde este amplasata cultura semincera, pana la data de 1 mai pentru culturile semincere de primavara si 15 iunie pentru culturile succesive de butasi de sfecla de zahar. Dupa aceste date, prin exceptie, daca inspectarea culturii la acea data permite luarea unor decizii corecte, pe faze de vegetatie, de catre inspectorul oficial, se poate accepta inscrierea.  

2. O cultura semincera se poate inscrie pentru multiplicare daca Declaratia de multiplicare este insotita de :

a) un contract de multiplicare intre multiplicator (amelioratorul sau mentinatorul sau un alt agent ecomomic care a dobandit  dreptul de proprietate asupra semintei) si un prestator de servicii (agricultor-multiplicator); sau

b) o declaratie proprie, din care sa reiasa ca multiplicatorul (amelioratorul sau mentinatorul sau un alt agent ecomomic care a dobandit  dreptul de proprietate asupra semintei) isi multiplica singur samanta; sau

c) o declaratie sau contract de redeventa din care sa reiasa ca mentinatorul isi da acordul pentru multiplicarea unui soi protejat de catre alt multiplicator.

d) in cazul semintei importate, conform sistemului OCDE, in vederea multiplicarii :  acordul mentinatorului sau furnizorului semintei soiului respectiv pentru comercializarea semintei multiplicate sau, acordul (acceptul) autoritatii de certificare din tara din care provine samanta pentru multiplicarea soiului si conditiile sub care se multiplica samanta transmis la INCS.

3. ,,Declaratia de multiplicare’’ va fi, de asemenea, insotita de urmatoarele documente:

a) copie dupa documentele de calitate in care se stabileste provenienta sau originea si categoria biologica ;

b) toate etichetele oficiale din care, dupa verificare, inspectorul retine o eticheta din fiecare lot;

c) schita topografica de amplasare a culturii si a culturilor premergatoare ;

f) descrierea morfologica si  fiziologica a soiurilor in cazul cand acestea nu sunt descrise in catalogul national sau nu sunt disponibile autoritatii de certificare.

4. O cultura se considera inscrisa daca, in urma verificarii documentelor si a platii contravalorii prestatiilor, satisface conditiile preliminare obligatorii pentru multiplicarea semintelor.

5. Motivele de respingere sau amanare a cererii trebuie comunicate solicitantului in termen de maxim 10 zile de la data solicitarii.

6. Fiecare cultura semincera admisa in vederea certificarii oficiale sau sub supraveghere oficiala poarta unul sau mai multe numere de identitate inscrise de ITCSMS sau LCCSMS pe ,,Declaratia de multiplicare”. Numarul de identitate este folosit pentru identificarea culturii si a partidei de samanta.     

 

C. Obiectivele de control si conditiile de aprobare in camp:

I. Culturi producatoare de butasi :

1. La amplasare, inspectorul verifica  daca producatorul are acte de provenienta a semintei, respecta restrictiile tehnologice ale amelioratorului, rotatia, distantele de izolare si daca a identificat cultura producatoare de butasi printr-o eticheta la fiecare lot (parcela).

2. Se fac minimum 2 inspectii pe parcursul vegetatiei si inainte de recoltarea butasilor pentru metoda indirecta (iernare in silozuri), sau de intrare in iarna pentru metoda directa (iernare in camp).

3. Pe parcursul vegetatiei se verifica uniformitatea culturii, starea de intretinere.

4. Inainte de recoltare, inspectorul verifica daca producatorul a eliminat plantele care au emis lastari floriferi si cele atacate de organisme daunatoare si efectueaza determinarea puritatii varietale prin recoltarea si analizarea a minimum 200 de plante din 20 de puncte (cate 10 plante/punct control), dispuse randomizat sau pe diagonala unitatii de control. La butasii care ierneaza in camp inspectia se efectueaza de o maniera similara, inainte de intrarea in iarna (sfarsitul lunii octombrie) si /sau la desprimavarare. Controlul puritatii varietale se poate repeta, in cazul in care exista dubii, la recoltarea sau insilozarea butasilor cand se procedeaza si la eliminarea butasilor necorespunzatori (bolnavi, ramificati, de alta culoare). 

5. Atacul de rizomania se verifica pentru ambele  tipuri de culturi, toamna sau la intrare in iarna, concomitent cu determinarea puritatii varietale conform metodei prezentate in Capitolul III punctul C.

6. Conditiile de aprobare sunt cuprinse in tabelul nr. 1.

 

 

Tabelul nr. 1.  Conditiile de aprobare in camp la sfecla

Specificare

Sfecla

Butasi de:

Prebaza

Baza

Unitatea de control, ha (maximum)

10

50

Rotatia dupa aceeasi specie, ani (minimum)

4

4

Distanta de izolare, m (minumum), fata de

culturi industriale din aceeasi specie

4

4

alte culturi de butasi

4

4

Puritatea varietala, % (minimum)*

99

98

Butasi cu tulpini florifere la insilozare (maximum)

lipsa

lipsa

Plante cu tulpini florifere in camp, % (maximum)**

5

5

            Nota la tabelul nr.1:

* Determinarea puritatii varietale si a impuritatilor biologice a culturilor se vor efectua conform metodelor prezentate in Capitolul III punctele A si E.

            ** Determinarea procentului de plante cu tulpini florifere in camp se va efectua conform metodei prezentate in Capitolul III punctele A si B.

 

7. Prezenta atacului de rizomania atrage respingerea de la multiplicare a culturii de butasi in care aceasta a fost determinata.

8. Nu se admit organisme daunatoare de carantina specifice.

9. Documentul de inspectie in camp se emite de inspector dupa efectuarea ultimei inspectii.

 

II. Culturi producatoare de samanta:

1. La prima inspectie se verifica: respectarea rotatiei de minim 4 ani,  amplasarea culturilor de seminceri (inclusiv cele prin metoda directa), distantele de izolare, starea sanitara, in special atacul de afide si daca mentinatorul dispune prin tehnologia de cultura, verificare si/sau purificarea biologica pentru monocarpia populationala si daca producatorul a identificat cultura semincera printr-o eticheta la fiecare lot (parcela).

2. In cursul vegetatiei inspectorul efectueaza minim 2 inspectii pentru a verifica:

a) daca producatorul a respectat tehnologia specifica, a indepartat plantele bolnave si plantele netipice;

b) omogenitatea lastaririi sau a infloririi si coincidenta de inflorire a partenerilor daca tehnologic hibridarea este realizata prin metoda sistematica;

c) se examineaza 100 de plante la o determinare. La o parcela de pana la 5 ha se fac 5 determinari stabilite randomizat. Peste 5 ha se fac 2 determinari suplimentare la fiecare 5 ha.

d) cand omogenitatea lastaririi si/sau infloririi este mai mica de 50% sau cu o coincidenta de inflorire mai mica de 25%, inspectorul poate decide respingerea culturii sau acceptarea sub rezerva a semintei pana la efectuarea unor determinari suplimentare in pre sau postcontrol.

3. Dupa ultima verificare inspectorul elibereaza documentul de inspectie in camp.

 

III. Conditii generale:

1. Documentele prin care inspectorul poate stabili, dupa caz, provenienta sau originea si categoria biologica la infiintarea unei culturi semincere sunt:

a) Documente emise in Romania:

i) Registrul de selectie conservativa, pentru mentinerea semintelor din categoriile biologice Samanta Amelioratorului, Prebaza, Baza, dupa caz;

ii) Act de garantarea autenticitatii, pentru samanta Amelioratorului;

iii) Documentul oficial de certificare a semintei pentru samanta certificata oficial sau sub supraveghere oficiala, care poate fi formularul tipizat oficial sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului si/sau eticheta oficiala, vigneta oficiala sau Documentul de inspectie in camp, emise in Romania;

b) Documente emise in tari membre CE:

i) Eticheta oficiala tip CE;

ii) Certificat sau buletin de analiza eliberate de un laborator oficial sau de un laborator acreditat si recunoscut de autoritatea din tara respectiva;

iii) Eticheta furnizorului pentru ambalajele mici CE A sau CE B;

c) Documentele de calitate insotitoare ale semintelor din import din terte tari sunt:

i) Certificat de puritate varietala, tip OCDE pentru tarile afiliate la acest sistem sau ,,Field inspection’’pentru celelalte tari;

ii) Certificat (buletin) international  de analiza tip ISTA, eliberat de un laborator oficial sau de un laborator acreditat de Asociatia Internationala de Testare a Semintelor (ISTA), sau alt tip de buletin recunoscut international;

iii) Eticheta tip OCDE.

2. In cazul in care cultura semincera nu indeplineste conditiile din prezentul ordin, inspectorul anunta in scris multiplicatorul printr-un raport intocmit cu datele din ,,Fisa de control”, iar multiplicatorul, la cerere, in termen de maximum 3 zile poate solicita o reinspectie. Daca si in urma reinspectiei cultura semincera nu indeplineste conditiile din prezentul ordin, aceasta se respinge si inspectorul elibereaza documentul “Document de inspectie in camp’’ cu decizia ,,respinsa”.

3. In cazul in care cultura semincera nu indeplineste conditiile din prezentul ordin pentru categoria respectiva, dar indeplineste conditiile pentru o categorie inferioara, inspectorul anunta in scris multiplicatorul prin “Fisa de control’’, iar multiplicatorul, la cerere, in termen de maximum 3 zile decide daca doreste declasarea. In cazul in care se hotaraste declasarea, inspectorul poate elibera documentul cu decizia ,,admisa cu declasare”. Daca multiplicatorul nu doreste declasarea, cultura se respinge si inspectorul elibereaza documentul cu decizia ,,respinsa”.

4. Declasarea sau respingerea unei culturi semincere trebuie anuntata multiplicatorului cu 3 zile inainte de recoltare.

5. In cazul in care culturile semincere nu indeplinesc unele conditii de aprobare in camp datorita unor cauze care pot fi remediate pana la certificarea finala sau daca inspectorul considera ca samanta poate avea vicii ascunse, inspectorul poate accepta provizoriu cultura si elibereaza documentul de inspectie in camp cu decizia ,,admis sub rezerva’’, care presupune efectuarea unor examinari ulterioare recoltarii semintelor, in sarcina si sub responsabilitatea producatorului.

6. Se resping de la aprobarea in camp culturile semincere care nu indeplinesc conditiile din prezentul ordin, iar inspectorul elibeaza ,,Documentul de inspectie in camp’’ cu decizia ,, respins”.

7. Se aproba in camp culturile semincere care indeplinesc conditiile din prezentul ordin, iar inspectorul elibeaza ,,Documentul de inspectie in camp’’ cu decizia  ,,admis”.

8. Se pot elibera, in cazul unei diferentieri evidente a uniformitatii culturii, documente de inspectie separate pentru fiecare portiune caracteristica.

9. Se poate elibera pentru acelasi soi, categorie biologica si provenienta, pentru mai multe parcele care pot constitui o partida, un singur document de inspectie.

10. Numarul ,,Documentului de inspectie  in camp’’ este numarul de identitate al partidei de seminte sau al campului.

11. Inspectorul va ridica un esantion martor din fiecare partida recoltata inainte de expedierea semintei pentru prelucrare sau de efectuarea amestecului si care se divide in cel putin doua subesantioane pentru pastrare: una la producator sau, dupa caz, la prelucrator si una la ITCSMS sau LCCSMS.

12. Cazurile de litigiu, care presupun o noua reinspectie, se rezolva in timp util de catre directorul executiv al ITCSMS sau LCCSMS pe baza examinarilor efectuate in camp, de alt inspector oficial in prezenta directorului executiv si a reprezentantului multiplicatorului sau, dupa caz, a INCS .

13. Modelul ,,Documentului de inspectie in camp’’ este redat in Capitolul IV.B.   

Modelul ,,Documentului de inspectie in camp’’ utilizat in conformitate cu Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 350/2002 ramane valabil pana la epuizarea stocurilor de formulare si va fi recunoscut ca document oficial atata timp cat semintele sunt in stoc.

 

Capitolul II. Controlul si certificarea loturilor de seminte

 

A. Recoltarea si depozitarea  semintelor

1. Recoltarea se efectueaza pe partide din aceeasi specie, soi si categorie, conform deciziei inspectorului responsabil cu inspectia in camp consemnate in documentele de inspectie in camp, urmarindu-se evitarea oricaror impurificari ale semintei.

2. Operatiunea de recoltare se efectueaza cu acordul inspectorului responsabil cu inspectia in camp care elibereaza ,,Documentul de inspectie in camp”.  Orice mijloc de transport al recoltei de seminte de la producator la statia de prelucrare trebuie sa fie insotit de documentul ,,Adeverinta de transport seminte’’, inseriat de autoritate, conform modelului din Capitolul IV.C, care se completeaza de producator pentru fiecare mijloc de transport.

3. Depozitarea recoltei de seminte, atat inainte de conditionare cat si dupa conditionare, atat la producator cat si la prelucrator se face strict pe specii, soiuri, categorii biologice, pe proveniente respectiv pe partide, in masura in care prezentele reguli si norme nu prevad altlel.

4. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca spatiul de depozitare si recolta de samanta sunt urmatoarele :

a) spatiile de depozitare a recoltei de seminte terbuie sa fie curate, dezinfectate si sa ofere cerinte de mediu specifice speciei ;

b) recolta depozitata va fi marcata pentru identificare cu o eticheta pe care vor fi inscrise urmatoarele :

i)producatorul ;

ii) numarul de identitate al partidei ;

iii) specia ;

iv) soiul ;

v) categoria biologica ;

vi) cantitatea;

vii) anul recoltei.

c)  recolta de samanta dintr-un anumit soi, din categoriile Prebaza si Baza poate fi constituita din partida unei singure parcele sau din partide ale aceluiasi producator, din aceeasi provenienta, daca nu sunt aplicabile alte restrictii legale ;

d) recolta de samanta dintr-un anumit soi, din categoria Certificata poate fi constituita din partide de la mai multi producatori, in special daca au aceeasi provenienta, cu conditia evidentierii cantitatilor care formeaza amestecurile pe producator si a  documentelor de inspecte in camp ;

e) amestecul se notifica de catre producator sau prelucrator la ITCSMS sau LCCSMS. In cazul unui amestec, se inregistreaza partidele cu numerele de identitate initiale care intra in amestec, iar amestecul va primi, dupa caz, numarul de identitate a partidei cu indicii de calitate inferiori sau un alt criteriu de indentificare.     

 

B. Transportul, prelucrarea si certificarea semintelor

1. Semintele neconditionate se vor transporta, depozita si identifica pe partide.

2. Pe parcursul prelucrarii, inspectorii vor efectua controale prin sondaj, ori de cate ori considera necesar.           

I. Obligatiile agentilor economici inregistrati pentru prelucrarea de samanta

1. Agentii economici inregistrati pentru prelucrarea semintelor au urmatoarele obligatii :

a) sa ceara autoritatii de certificare, esantionarea si certificarea oficiala a loturilor de seminte prin documentul ,, Declaratia de certificare a loturilor de samanta’’ ;

b) sa aiba instalatii si echipamente specifice activitatii pe care o desfasoara ;

c) sa aiba personal tehnic calificat in domeniul de activitate de prelucrare a semintelor, instruit si atestat in cursurile efectuate de ITCSMS si LCCSMS ;

d) sa raspunda de mentinerea identitatii si puritatii varietale pe tot parcursul procesului de prelucrare ;

e) sa permita mentinatorului, multiplicatorului sau reprezentantilor acestora, dupa caz, sa verifice respectarea normelor de mentinerea identitatii si puritatii varietale si a altor elemente de calitate, in toate fazele de prelucrare a semintelor ;

f) sa depoziteze semintele in spatii corespunzatoare, in conformitate cu regulile si normele in vigoare ;

g) sa inregistreze pe fluxul de prelucrare intr-un registru, pe ore si cantitati, schimbarea soiului, categoriei biologice si provenientei, dupa caz ;  

h) in cazul cand poseda un laborator acreditat trebuie sa respecte toate conditiile,  procedurile de acreditare, supraveghere precum si masurile luate de autoritate;

i) sa utilizeze ambalaje, etichete si sisteme de inchidere nereutilizabile, conform prezentelor reguli si norme ;

j) sa tina evidenta productiei, tranzactiilor si a stocurilor de seminte intr-un ,,Registru de intrari si iesiri’’ ;

k) sa puna la dispozitia inspectorului, la cererea acestuia, toate documentele necesare verificarii activitatii in vederea certificarii semintei ;

l) sa notifice ITCSMS sau LCCSMS intentia sa de amestecare a unor partide sau loturi, de divizare, reetichetare si reambalare a unor loturi de seminte si sa nu efectueze aceste operatiuni inainte de verificarea si acordul autoritatii;

m) sa sesizeze ITCSMS sau LCCSMS ori de cate ori apar situatii deosebite care pot influenta calitatea semintelor ;

n) sa stabileasca si sa mentioneze pe eticheta proprie si pe documentul de calitate si conformitate, dupa caz, perioada de valabilitate, tinand cont de conditiile de depozitare, de tratamentul aplicat semintei si de particularitatile speciei sau soiului si sa garanteze utilizatorului de samanta cantitatea si calitatea semintelor pe perioada de valabilitate.

 

II. Inscrierea pentru certificarea semintelor

1. Agentii economici multiplicatori proprietari de samanta pot cere esantionarea si certificarea oficiala printr-un document denumit ,,Declaratie de certificare a loturilor de samana’’, conform modelului din Capitolul IV.D, care se inainteaza de catre acestia autoritatii de certificare ITCSMS sau LCCSMS pe raza teritoriala unde se afla statia de prelucrare si ambalare.

2. Proprietarii de samanta pot cere esantionarea si certificarea oficiala prin  documentul ,,Declaratie de certificare a loturilor de samanta’’, daca detin statie de prelucrare (inregistrati ca prelucratori) sau in baza unui contract incheiat cu un prestator de servicii in vederea prelucrarii si ambalarii, fara transferul proprietatii asupra semintei.

3. Prelucrarea semintelor se finalizeaza prin ambalare, inchidere, sigilare si etichetare in conformitate cu prezentele reguli si norme.

4. ,,Declaratia de certificare a loturilor de samanta’’ va fi insotita de urmatoarele:

a) elemente de identificare si puritate varietala din ,,Documentul de inspectie in camp’’  cu decizia admisa;

b) contractul de prestare de servicii in cazul in care proprietarul semintei nu detine instalatii proprii de prelucrare a semintei ;

c) documentul care atesta acordul mentinatorului varietatii brevetate ;

d) notificarea la autoritate de intentia sa de a amesteca unele partide sau loturi ;

e) elemente de identificare a loturilor care rezulta.

5. Cererea se considera admisa daca, in urma verificarii documentelor de catre autoritate si a platii contravalorii prestatiilor, conditiile preliminare obligatorii sunt satisfacute.

6. Motivele de respingere sau amanare a cererii trebuie comunicate solicitantului in termen de maxim 3 zile de la data solicitarii.

 

III. Prelucrarea, formarea loturilor de samanta, ambalarea, sigilarea si marcarea oficiala

1. Prelucrarea semintelor, in scopul selectarii acestora pentru a indeplini conditiile din prezentul ordin, pentru a fi pregatite pentru insamantare, se efectueaza de catre prelucratori inregistrati in acest scop de catre ITCSMS sau LCCSMS.

2. Loturile se formeaza pe specii, soiuri, categorii biologice si, daca e cazul, pe proveniente, dupa conditionare, avand in vedere urmatoarele :

a) loturile trebuie sa fie omogene din punct de vedere al identitatii si al conditiilor tehnice de calitate ;

b) dintr-o partida care are un numar de identitate se formeaza unul sau mai multe loturi ;

c) fiecare lot se identifica printr-un numar de referinta. Numarul de referinta se atribuie oficial ; 

d) loturile trebuie marcate in depozit pentru identificare cu o eticheta de lot care cuprinde urmatoarele mentiuni : denumirea speciei, soiul, categoria biologica, numarul lotului, cantitatea si data formarii lotului sau, dupa caz, data modificarii marimii lotului ;

e) greutatea maxima a loturilor este redata in Anexa nr. 2.

3. Loturile de samanta Baza si Certificata pot fi obtinute prin amestecul semintei mai multor loturi ale aceluiasi soi si categorie biologica.

4. Amestecul semintei loturilor certificate din soiuri diferite este permis in conditiile in care acest amestec este precizat in mod expres de catre ameliorator sau mentinator, ca facand parte din tehnologia de obtinere a semintei Certificate, caz in care trebuiesc mentionate de catre acestia fractiile de amestec, caracteristica de valoare culturala care sta la baza amestecului, precum si modalitatea prin care se verifica exactitatea amestecului.

5. In toate cazurile compozitia / structura amestecului se declara la ITCSMS sau LCCSMS. Amestecurile definite de ameliorator sau mentinator sunt confidentiale.

6. Ambalarea se efectueaza in ambalaje de diverse marimi si confectionate din materiale suficient de rezistente pentru a nu se deteriora in cursul manipularii, depozitarii, transportului si  care sa nu afecteze calitatea semintelor, avand in vedere :

a) pentru un lot se foloseste un singur tip de ambalaj, iar masa sau numarul semintelor din fiecare ambalaj care formeaza un lot trebuie sa fie aceeasi, cu exceptia ultimei fractii ramase ;

b) ambalajele din materiale netesute care sunt inchise prin coasere trebuie sa aiba pe una din laturile deschiderii imprimate un sir de numere, litere sau un desen care sa arate ca ambalajul si-a mentinut dimensiunile initiale ;

c) ambalajele din hartie sau plastic, cu conditia ca ele sa nu poata fi deschise decat prin partea sistemului de umplere, sunt inchise prin presiunea greutatii semintei umplute asupra sistemului de inchidere, dar nu mai putin de 22% din latimea ambalajului. Capacitatea ambalajelor este obligatorie pentru cazurile prevazute in acest ordin.

7. Sigilarea ambalajelor trebuie efectuata oficial sau sub supraveghere oficiala avand in vedere:

a) nu se poate proceda la una sau la mai multe sigilari noi,  decat oficial sau sub supraveghere oficiala. Sistemul de sigilare utilizat este verificat de ITCSMS sau LCCSMS ;

b) sigiliul folosit de autoritate poate fi banda autoadeziva cu mentiunea INCS, aceasta fiind folosita pentru sigilarea esantioanelor oficiale, pentru acoperirea sparturilor in ambalajele de hartie ca urmare a esantionarii, pentru sigilarea partiala sau totala a ambalajelor cu seminte care au fost deschise de reprezentantii ITCSMS, LCCSMS sau in alte situatii de sigilare oficiala sau alt tip de sigiliu stabilit de autoritate.

8. Marcarea oficiala a fiecarui ambalaj se efectueaza cu eticheta oficiala care poate fi o eticheta adeziva sau nu, fie o vigneta, stabilite de autoritate, avand in vedere :

a) eticheta trebuie confectionata dintr-un material suficient de rezistent la rupere si intemperii, si fixata in asa fei incat sa faca imposibila inlocuirea ei cu o alta eticheta sau sa poata fi reutilizata.

b) toate mentiunile vor fi imprimate, neadmitandu-se adaugiri prin manuscriere, iar marimea literelor si cifrelor sa fie usor lizibila. Imprimarea se face cu caractere negre pe una sau pe ambele parti ale etichetei.

c) etichetele se prind la ambalajele de seminte prin coasere, lipire, in interiorul unui ambalaj transparent cu inscrisul vizibil din exterior, prin imprimare direct pe ambalaj.

 

IV. Controlul oficial, esantionarea, testarea si certificarea semintelor

1.Controlul oficial se efectueaza de catre inspectorii autoritatii, prin sondaj, pe fluxul de prelucrare pentru a se asigura ca puritatea varietala s-a mentinut pe tot parcursul operatiunilor de conditionare, ambalare, sigilare si etichetare, avand in vedere :

a) urmarirea, in urma stabilirii punctelor critice, in principal : schimbarea speciei, soiului, categoriei biologice, provenientei, precum si evidentele din Registrul de intrari si iesiri ;

b) interventia in orice situatie considerata a crea suspiciuni privind mentinerea puritatii varietale si a conditiilor tehnice de calitate a semintelor si pot respinge sau bloca lotul de samanta. Lotul poate fi blocat pana la obtinerea rezultatelor din pre sau postcontrol. Loturile respinse sau blocate se sigileaza. Se pot cere sau efectua orice fel de investigatii tehnice, stiintifice sau de litigiu.

2. Prelevarea esantioanelor : 

a) prelevarea esantioanelor in scopul testarii si certificarii oficiale  este efectuata de personalul autorizat al ITCSMS sau LCCSMS, sau de catre persoane acreditate in acest scop, sub supraveghere oficiala.

b) prelevarea esantioanelor poate fi efectuata si mecanic (automat) de catre prelucratorii care dispun de instalatii prevazute cu dispozitive automate, reglate corespunzator, sub controlul si cu autorizarea autoritatii oficiale ;

c) prelevarea esantioanelor pentru analize efectuate de persoane fizice sau juridice neautorizate, nu sunt oficiale, in care caz analiza informativa reprezinta numai esantionul analizat si nu e reprezentativa pentru intreaga cantitate de seminte din care s-a prelevat. La cerere, se pot preleva esantioane de catre personalul autorizat al ITCSMS sau LCCSMS, sau de catre persoane acreditate, din loturi sau partide de seminte pentru analize informative, in care caz analiza informativa reprezinta lotul sau partida. Esantioanele pentru analize informative nu fac obiectul certificarii oficiale ;

d) esantioanele pentru teste oficiale speciale se preleveaza numai de personal oficial ;

e) pentru eliberarea unui Certificat de testare ISTA, in scopul exportului in sistem OCDE sau in alte scopuri, esantioanele se preleveaza de personalul din cadrul ITCSMS sau LCCSMS, atestat si imputernicit de LCCSMS ;

f) sparturile din ambalajele de hartie rezultate in urma esantionarii semintelor cat si daca pentru extragerea probelor oficiale este nevoie sa se desfaca ambalajele, acestea se acopera sau se vor resigila cu banda adeziva cu sigla INCS ; 

g) dupa efectuarea testelor oficiale de laborator, cantitatea de samanta ramasa, se sigileaza ca proba martor la autoritatea oficiala, cel putin un an de la data eliberarii documentelor ;

h) greutatea minima a unui esantion si greutatea maxima a unui lot care se esantioneaza este prezentata in Anexa nr. 2. 

3. Testarea semintelor :

a) testele efectuate la semintele destinate comercializarii se efectueaza dupa metodele ISTA transpuse in standardele nationale in vigoare. Testele pentru export se efectueaza conform regulilor ISTA in functie de afilierea tarii de destinatie la organizatiile internationale, sau prevederilor din contract.

b) in functie de rezultatele testarii, loturile de seminte pot fi acceptate sau respinse de la certificare, recomandate a fi declasate sau pentru schimbarea destinatiei ;

c) testele oficiale se pot efectua la samanta netratata sau tratata specificandu-se acest lucru pe documentele eliberate ;

d) stocurile de seminte trebuie reanalizate oficial anual, inainte de inceperea livrarilor pentru campaniile de insamantari din fiecare an de piata;

e) loturile de seminte din stoc se restivuiesc cu ocazia reesantionarii, sau de cate ori se considera necesar, dar nu mai tarziu de 18 luni ; 

f) testele care se efectueaza in urma unor actiuni de control, altele decat cele obligatorii sau la cerere, nu se platesc de agentii economici in cauza.

4. Certificarea semintelor.

a) certificarea oficiala finala se efectueaza cand samanta indeplineste toate conditiile prevazute in acest ordin ;

b) certificarea oficiala se efectueaza, la cerere, de catre proprietarul semintei prin documentul ,,Declaratie de certificare a loturilor de samanta’’ prevazut ca model in Capitolul IV.D;

c) samanta care corespunde prezentului ordin poate fi etichetata si sigilata oficial sau sub supraveghere oficiala. Inspectorul responsabil inspecteaza loturile de seminte pregatite pentru livrare, in vederea certificarii, si intocmeste documentul ,,Raport final de receptie/control pentru certificarea lotului’’ de seminte, conform modelului prezentat in Capitolul IV.E, document care sta la baza eliberarii documentului oficial de certificare.

d) pentru certificarea oficiala a unui lot de seminte, autoritatea va elibera urmatoarele documente : ,,Documentul oficial de certificare a semintei’’, eticheta oficiala sau, eticheta oficiala adeziva sau, vigneta oficiala, dupa caz. ,,Documentul oficial de certificare a semintei”, prevazut ca model in Capitolul IV.F, se intocmeste in doua exemplare, un exemplar la solicitantul declaratiei de certificare si un exemplar la emitent. In caz de necesitate se poate elibera inca un exemplar, duplicat;

e) in cazul redeschiderii de catre vanzator a ambalajelor cu seminte certificate oficial, in scopul tratarii inainte de vanzare, samanta se recertifica oficial sau sub supraveghere oficiala, aceasta  notificandu-se autoritatii oficiale;

f) in cazul redeschiderii de catre utilizatorul de samanta in vederea tratarii prin prestare de servicii, dupa vanzarea si receptia de catre beneficiar, recomandarea privind perioada de timp in care trebuie efectuat semanatul va fi data de persoana autorizata care executa tratamentul si care va informa utilizatorul semintei de acest lucru si substanta de tratare, pe un document propriu insotitor al semintei;

g) aplicarea etichetelor sau vignetelor oficiale se efectueaza de prelucrator in momentul sigilarii ambalajelor si al esantionarii ;

h) aplicarea etichetelor sau vignetelor oficiale se poate efectua inainte de obtinerea rezultatelor analizei oficiale a esantionului oficial, la cerere, pe proprie raspundere a prelucratorului, pe baza documentelor informative, cu riscul ca rezultatele analizei oficiale pentru certificare sa indice necertificarea sau declasarea sau neconcordanta intre informatiile mentionate pe eticheta si documentul oficial de certificare, cazuri in care se impune retragerea etichetelor sau vignetelor de catre ITCSMS sau LCCSMS sau inlocuirea lor, dupa caz;

i) semintele care nu intrunesc conditiile de calitate din prezentul ordin se depoziteaza separat si isi vor schimba destinatia, aceasta notificandu-se autoritatii.

4.1. Conditii de certificare

1. Testarea calitatii semintelor se face conform metodelor internationale ISTA.

2. Impuritati genetice procentul maxim in numar: pentru sfecla de zahar monogerma de precizie si plurigerma este 2,0. Se considera impuritati genetice plantele apartinand altei specii, hibrizi naturali cu alta subspecie si plantele care se diferentiaza net de tipul de baza, susceptibile sa diminueze valoarea de utilizare a semintei.

3. Analizele facute pentru fiecare lot in parte, inainte de drajare sau incrustare nu elimina examenul oficial pentru loturile de samanta drajata si/sau incrustata.

4. Autoritatea de certificare poate sa autorizeze, de la conditia prevazuta in tabelul din Anexa nr. 1 lit. B punctul 3, certificarea oficiala si comercializarea semintelor Prebaza si Baza cu o germinatie de minim 65 %, la cererea mentinatorului. Germinatia determinata va fi mentionata pe eticheta oficiala si a furnizorului.

 

V. Derogarea calitatii semintelor, resondarea, fractionarea,  reambalarea, reconditionarea si declasarea

 

1.Derogarea calitatii semintelor:

ITCSMS sau LCCSMS poate da derogari pentru certificarea si comercializarea semintelor Baza care nu indeplinesc conditiile de germinatie, in conformitate cu art. 5 alin. (1) din prezentul ordin. Aceasta derogare se poate acorda de catre ITCSMS sau LCCSMS pentru o germinatie mai redusa cu maximum 10% din procentul de germinatie normat in prezentul ordin. Peste acest procent agentul  economic poate solicita derogare  de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.    

Autoritatea va elibera ,,Documentul oficial de calitate a semintei’’, eticheta oficiala sau  vigneta oficiala,   cu mentiunea ,,samanta cu derogare’’ si procentul de germinatie rezultat la analiza pentru care s-a acordat derogarea. Furnizorul trebuie sa garanteze germinatia pentru care s-a aprobat derogarea si sa mentioneze pe o eticheta proprie procentul germinatiei, numele si adresa sa, cat si numarul de lot.

2. Resondarea semintelor :

a) un prelucrator poate cerere o noua esantionare a unui lot prin mentiunea ,,resondare’’ pe documentul ,,Declaratia de certificare a loturilor de seminte’’.

 b) la samanta stocurilor din anii precedenti sau in alte situatii, precum si la cerere, se efectueaza testari la seminte, in special pentru germinatie si se aplica o vigneta oficiala pentru germinatie cu mentiunea ,,reanalizat….(luna si anul) si ITCSMS sau LCCSMS emitent. Aceasta vigneta se aplica pe eticheta oficiala.  Furnizorul va stabili noul termen de valabilitate, daca acesta se modifica.

3. Fractionarea si reambalarea :

a) Fractionarea loturilor si a continutului ambalajelor cu seminte se efectueaza numai de prelucratori sau ambalatori inregistrati, la cererea acestora, si sub supravegherea autoritatii. Inainte de a se recurge la fractionare si reambalare, aceasta se notifica autoritatii, iar ambalajele vor purta intacte etichetele si sistemul de sigilare de origine in momentul prezentarii acestora la controlul reprezentantilor autoritatii;

b) Se considera fractionarea lotului :

            i) cand parti  dintr-un lot sufera tratamente cu produse diferite, iar partea reambalata va avea un numar nou de lot si se efectueaza reetichetarea si resigilarea lotului ;

            ii) cand parti dintr-un lot se reambaleaza si resondeaza, partea reambalata are un numar nou de lot si se reeticheteaza si resigileaza. 

c) Fractionarea, reambalarea si reetichetarea, exceptand sistemul OCDE, se efectueaza in conformitate cu art.11.

c) Pentru fractionarea, reambalarea si reetichetarea unui lot de seminte din import in sistem OCDE, trebuie acordul autoritatii nationale din tara de origine a semintelor, care va fi transmis autoritatii oficiale INCS.

d) In cazul reambalarii si reetichetarii unui lot din import in sistem OCDE, etichetele si sistemul de sigilare vor fi scoase si toate operatiunile se fac in prezenta autoritatii oficiale care supravegheaza reambalarea si reetichetarea. Fiecare lot de samanta va fi esantionat in timpul reambalarii si reetichetarii. O parte din esantion poate fi trimisa la laboratorul de analiza, iar o parte se va stoca cel putin un an. Noile etichete trebuie sa aiba un numar nou de referinta, iar acestea  reproduc toate informatiile date pe eticheta de origine, incluzand tara de provenienta. Numarul de referinta original nu se mai foloseste. O copie a informatiilor care au aparut pe eticheta poate fi pusa in interiorul fiecarui ambalaj dar trebuie clar diferentiata de eticheta OCDE de pe exteriorul ambalajului. Eticheta este de tip OCDE, iar culoarea va fi cea a categoriei biologice.  

e) In cazul amestecului, autoritatea oficiala va tine o lista cu toate numerele de referinta a loturilor care compun amestecul si proportia fiecarui lot din amestec. Daca loturile componente ale amestecului au fost produse in diferite tari, toate tarile de producere trebuie mentionate pe eticheta.

f) Ambalajele in care se reambaleaza semintele pot fi de marimi diferite. Pe eticheta se va mentiona ,,reambalat….(luna si anul) si numele autoritatii responsabile de noua eticheta.

4. Reconditionarea semintelor :

a) Prelucratorul cere recertificarea unui lot dupa reconditionare pe o noua ,,Declaratie de certificare a loturilor de seminte’’.

b) Ambalajele vor purta intacta eticheta si sistemul de sigilare de origine in momentul controlului reprezentantilor autoritatii, iar etichetele initiale vor fi retrase de autoritate si lotul va purta acelasi numar de referinta sau unul nou, dupa caz.   

5. Declasarea loturilor :

1. Se declaseaza loturile de samanta Certificata monogerma nuda, drajata si/sau incrustata, daca nu realizeaza conditia tehnica de calitate pentru monogermie astfel:

            a) de la samanta monogerma la categoria „samanta de precizie” daca intruneste totalitatea parametrilor de calitate ai acesteia;

            b) de la samanta monogerma la categoria „samanta plurigerma” daca nu intruneste restrictiile de calitate a semintei de precizie in totalitatea lor.

2. Se declaseaza loturile de samanta de precizie daca nu realizeaza conditia tehnica de calitate pentru monogermie, la categoria „samanta plurigerma” daca indeplineste si celelalte conditii de calitate aferente acestei categorii. Nu se supun declasarii pentru monogermie loturile de samanta Baza.

3. Se declaseaza la „samanta plurigerma” loturile de samanta monogerma nuda drajata si/sau incrustata, precum si cele de samanta de precizie daca abaterile de la calibrul declarat sunt mai mari de 10 %, insumate la ambele extremitati ale intervalului sau mai mari de 7 %, la una din extremitati. Nu se supun controlului abaterii de la calibrul declarat loturile de samanta Baza.

4. Declasarea loturilor se poate face la propunerea sau cu acordul prelucratorului. Declasarea trebuie mentionata pe eticheta fiecarui ambalaj component al lotului.

5. Loturile dispuse a fi declasate de catre ITCSMS sau LCCSMS pot fi reconditionate de catre prelucrator in sensul ameliorarii valorii parametrilor care au dus la declasarea lor, caz in care lotul rezultat se redeclara in vederea certificarii.

 

VI. Documente oficiale si documente neoficiale eliberate in urma testarii semintelor

1. Documente oficiale pentru semintele certificate oficial :

a),,Documentul oficial de certificare a semintei’’ destinat circulatiei sau comercializarii pentru insamantare a semintelor certificate oficial. Se elibereaza de catre autoritatea oficiala prin ITCSMS sau LCCSMS, sau de un laborator acreditat cu numere inseriate de autoritate, conform modelului din Capitolul IV. F, imprimat cu inscris negru pe hartie roz. Documentul se elibereaza in cazul :

i) loturilor certificate in care samanta indeplineste toate conditiile prevazute in prezentul ordin, fara restrictii de comercializare sau folosire.

ii) reambalarii loturilor, sau a unor parti de lot, sub supraveghere oficiala si atunci cand documentele emise anterior atesta calitatea corespunzatoare a acestora, cu mentiunea ,,certificare prin supraveghere oficiala’’, iar informatiile se preiau din documentele oficiale ce insotesc samanta, daca aceasta se afla in termen de valabilitate.

b) ,, Buletinul de analiza oficiala’’este documentul tipizat de INCS, imprimat cu inscris negru pe hartie galbena, prezentat ca model in Capitolul IV.G. Acest document se elibereaza in urmatoarele cazuri :

            i) ca ,,Buletin de analiza oficiala’’ eliberat de autoritatea oficiala sau de un laborator acreditat, cand conditiile tehnice de calitate nu corespund prezentului ordin, cu mentiunea ,,Interzisa comercializarea pentru multiplicare’’ ;

            ii)  ca ,,Buletin de analiza oficiala’’ eliberat de autoritatea oficiala sau de un laborator acreditat, pentru necesarul propriu in vrac, cand conditiile tehnice de calitate a semintelor corespund prezentului ordin. Buletinul va purta mentiunea “Necesar propriu” si “Interzisa comercializarea”.

            iii) ca ,,Buletin de analiza oficiala’’ eliberat de autoritatea oficiala sau de un laborator acreditat, cand se reanalizeaza toate sau unele dintre conditiile tehnice de calitate a semintelor. Cand acestea corespund  prezentului ordin, buletinul va purta mentiunea ,, Samanta admisa pentru insamantare’’si este valabil numai impreuna cu ,,Documentul oficial de certificare a semintei’’ emis anterior, sau cu documentul corespunzator, daca samanta provine din import.  Cand acestea nu corespund  prezentului ordin, ,,Buletinul de analiza oficiala’’  va purta mentiunea ,, Interzisa comercializarea pentru insamantare’’.

In ambele cazuri, se va mentiona la denumirea buletinului ,,reanaliza partiala sau totala’’, dupa caz .

2. Documentele oficiale prevazute la punctul 1 arata calitatea semintelor din lotul respectiv, la data esantionarii, respectiv a sigilarii ambalajelor.

3. INCS va tipiza toate tipurile de documente oficiale si le va adapta imprimarii prin mijloace electronice si cerintelor sigilarii.  

4. Documente neoficiale. Aceste documente sunt destinate testelor solicitate in scop informativ.

a) ,,Buletinul de analiza informativ’’ este documentul destinat testarilor solicitate in scop informativ. Acest document este imprimat cu inscris negru pe hartie alba si cuprinde numai rezultatele testelor solicitate, precum si mentiunile ,,acest buletin este informativ si nu este valabil pentru comercializare’’. Buletinul nu contine decizii sau concluzii si arata calitatea semintelor din esantionul sau lotul respectiv, dupa caz, la data testarii. 

 

VII. Verificarea autenticitatii, puritatii varietale si starii sanitare

1. Campul de verificare se realizeaza in fiecare an de prelucratorul-multiplicator pentru verificarea tuturor loturilor proprii certificate din recolta anului in curs, care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

            a) Marimea parcelei in care se insamanteaza samanta lotului din campul de verificare sa fie suficienta pentru a produce cel putin 100 de radacini;

            b) Martorul de referinta va fi ales din samanta certificata a anului anterior sau din esantionul etalon al mentinatorului.

2. Verificarea autenticitatii, puritatii varietale si a starii sanitare a semintelor de sfecla in postcontrol se efectueaza conform precizarilor urmatoare de la punctul VIII.

 

VIII. Postcontrolul

1. Postcontrolul in microculturi in camp se executa pe baza metodologiei ISTIS avizata de Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor, prin compararea cu esantionul etalon (standard) din samanta amelioratorului sau din samanta de referinta a  soiurilor straine.

2. Postcontrolul este obligatoriu atunci cand lotul:

a) este destinat producerii unei noi generatii de seminte (postcontrolul reprezinta in acest caz  precontrolul generatiei urmatoare);

b) pentru samanta care provine din import, destinata multiplicarii, se ridica un esantion de referinta din fiecare lot de samanta, inainte de semanat si se va trimite in postcontrol o data cu esantioanele prelevate din loturile de samanta multiplicata. Nu se ridica esantioane de referinta, inainte de semanat, la samanta importata la care soiurile sunt inregistrate in Catalogul oficial al Romaniei;

c) se verifica in postcontrol semintele din toate loturile destinate exportului, atat pentru cele certificate final, cat si cele necertificate final.

3. Pentru samanta de Prebaza si Baza de sfecla de zahar si sfecla furajera se verifica un esantion din fiecare lot, pentru samanta Certificata se preleveaza un esantion din fiecare lot de samanta, iar o fractiune  din esantioanele a  4 loturi dintr-o partida,  formeaza esantionul care se trimite si se verifica in postcontrol.

4. Pentru loturile de seminte care se reambaleaza se va ridica un esantion, din fiecare lot de seminte si se trimite in postcontrol, prin sondaj.

5. ITCSMS si LCCSMS pot stabili verificarea in postcontrol a oricarei partide sau lot de seminte cand considera necesara verificarea.

6. La samanta de sfecla de zahar si sfecla furajera pe langa determinarea puritatii varietale a culturilor de butasi, se efectueaza si determinarea impuritatii genetice la samanta, in camere de crestere, case de vegetatie, sere, de catre inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si materialului saditor.

7. Esantioanele destinate postcontrolului la samanta prelucrata  se formeaza si expediaza astfel:

            a) se ridica din esantionul compus, concomitent cu esantionul pentru analizele oficiale  de laborator ;

            b) din samanta prelucrata, se preleveaza cate un esantion din fiecare lot sau partida, dupa caz;

c) esantionul pentru  postcontrol, va fi expediat imediat de catre sondator la ITCSMS, acesta nu va fi lasat la indemana prelucratorului, iar la termenele stabilite, va fi trimis la ISTIS. Din esantionul expediat,  ISTIS-ul, va retine jumatate, ca martor, pentru solutionarea, in anul urmator, a eventualelor litigii.

8. Esantionale destinate postcontrolului la samanta bruta  se formeaza si expediaza astfel:

            a) se ridica cate un esantion din fiecare partida aprobata, inaintea expedierii semintei pentru prelucrare, care nu se expediaza la ISTIS si care se divide in doua subesantioane pentru  pastrare: una la producator si una la ITCSMS sau LCCSMS ;

            b) in anumite situatii: in care producatorul nu este si prelucrator, si cand este necesar un precontrol sau postcontrol din samanta bruta, prin subdivizare se formeaza patru esantioane, din care unul ramane la producator,  al doilea ramane la agentul economic care prelucreaza samanta, al treilea la ITCSMS sau LCCSMS, iar al patrulea se inainteaza la ISTIS in vederea verificarii. In cazul in care producatorul este si prelucrator se formeaza trei esantioane, din care unul ramane la producator, unul la ITCSMS sau LCCSMS, iar al treilea se expediaza la ISTIS;

            c) esantioanele destinate pre sau postcontrolului  din samanta bruta se pastreaza cel putin pana la obtinerea rezultatelor postcontrolului.

9. Pentru semintele destinate exportului se pot lua esantioane in plus, care se dirijeaza conform instructiunilor Inspectiei  Nationale pentru Calitatea Semintelor.

10. Prelevarea esantioanelor de seminte  pentru postcontrol se executa de o persoana oficiala din cadrul ITCSMS sau LCCSMS, in prezenta reprezentantului producatorului, respectiv a agentului economic care prelucreaza samanta.

11. Pentru fiecare esantion se intocmeste de catre reprezentantul  oficial al ITCSMS sau LCCSMS, pe formulare tipizate, o fisa de ridicarea a esantionului de seminte pentru verificarea puritatii varietale in microculturi. Fiecare esantion va purta numarul lotului sau numarul  de identitate al partidei,  dupa caz. In cazul exportului esantionul va purta numarul lotului de export.

12. Esantioanele de samanta ce se trimit pentru verificare in postcontrol in reteaua I.S.T.I.S.  se expediaza, prin colet postal, la CTS Sibiu.

13. Centrele de testare a soiurilor pot fi modificate de comun acord intre ISTIS si INCS.

14. Esantioanele se expediaza centrului de testarea soiurilor, in care urmeaza sa se faca verificarea puritatii varietale si starii sanitare, insotite de un borderou in care se scrie specia, soiul (hibridul, linia), categoria biologica si numarul de lot sau partida.

15. Intr-un borderou separat, care se trimite Inspectiei Nationale pentru Calitatea Semintelor se va inscrie in plus: agentul economic producator, numarul documentului de inspectie in camp, numele inspectorului oficial care a emis documentul.

16. Fisele de prelevare a esantioanelor si copiile borderourilor se pastreaza confidential de seful ITCSMS, LCCSMS si respectiv de INCS.

17. Esantioanele se trimit la centrul de verificare pana la 20 februarie.

18. Pentru postcontrol se trimite samanta ambalata obligatoriu intr-un saculet de panza rezistenta, sigilat, care sa cuprinda cantitatea de 300 grame samanta. In saculet se va introduce o eticheta care va cuprinde: denumirea ITCSMS-ului sau LCCSMS, specia, soiul, categoria biologica si numarul lotului sau partidei. O eticheta similara va fi aplicata pe saculet, la exterior.

19. In momentul in care observatiile efectuate in parcelele de control permit identificarea unor loturi necorespunzatoare din punct de vedere al autenticitatii sau puritatii varietale, responsabilul cu postcontrolul al centrului de verificare va informa telefonic, fax sau e-mail Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor, care va lua operativ masurile corespunzatoare in teritoriu.

20. La semintele importate pentru multiplicare din soiuri la care nu este disponibila descrierea oficiala sau aceasta nu este relevanta, esantionul ridicat de ITCSMS sau LCCSMS din samanta importata va fi utilizat ca esantion de referinta pentru compararea cu esantionul din samanta multiplicata in Romania.          

21. Datele rezultate din postcontrol se trimit de catre ISTIS la INCS, insotite de observatiile si concluziile responsabilului cu postcontrolul.

22. La verificarea puritatii in postcontrol se admit corespunzatoare loturile de seminte cu puritate varietala minima prevazuta in prezentul ordin.

 

IX. Conditii de comercializare

A. Obligatiile agentilor economici inregistrati pentru comercializarea semintelor

1. Agentii economici inregistrati de ITCSMS sau LCCSMS pentru comercializarea semintelor au urmatoarele obligatii :

a) sa faca dovada certificarii, provenientei, tranzactiilor, a cantitatilor preluate si vandute si a stocurilor de seminte in ,,Registrul de intrari si iesiri’’ ;

b) sa aiba sau sa fie asistat de personal calificat in domeniul de activitate desfasurat in materie de seminte, cu exceptia celor a caror activitate se rezuma la vanzarea de seminte ambalate in ambalaje mici destinate consumatorilor finali neprofesionisti dar care, totusi, trebuie sa cunoasca regulile de comercializare a semintelor, instruit si atestat de ITCSMS si LCCSMS ;

c) sa asigure mentinerea identitatii si puritatii varietale pe tot parcursul procesului de depozitare si comercializare ;

d) sa depoziteze semintele in spatii corespunzatoare, in conformitate cu regulile si normele in vigoare ;

e) sa respecte inviolabilitatea etichetelor oficiale, a ambalajelor originale si sa pastreze marca furnizorului in cazul cand aceasta este aplicata pe ambalaj ;

f) sa nu comercializeze seminte necertificate oficial, neambalate, netichetate si nesigilate sau preluate de la agenti economici neinregistrati ;

g) sa notifice ITCSMS sau LCCSMS intentia sa  de reambalare si reetichetare, daca agentul economic este si prelucrator inregistrat pentru ambalare;

h) sa retraga din circulatie semintele devenite inapte calitativ in conformitate cu prezentele reguli si norme sau afectate de organisme daunatoare, sa accepte returnarea celor deja vandute sau compensarea lor si sa ia masuri de indepartare urgenta a acestor cantitati catre alte scopuri, in prezenta unui reprezentant al ITCSMS sau LCCSMS ;

i) sa solicite refacerea analizelor privind conditiile tehnice de calitate a semintelor, la termenele prevazute sau ori de cate ori este cazul ;

j) sa puna la dispozitia inspectorului, la cererea acestuia, toate documentele, inclusiv contabile, necesare verificarii activitatii in domeniul comercializarii semintei ;

k) sa sesizeze ITCSMS sau LCCSMS ori de cate ori apar situatii deosebite care pot influenta calitatea semintelor ;

 

B. Conditii pentru comercializarea semintelor necertificate final

1. Samanta poate circula ca ,,samanta necertificata final’’ de pe raza teritoriala a unui ITCSMS pe raza teritoriala a altui ITCSMS sau LCCSMS sau in alta tara, inainte de a cunoaste rezultatul certificarii finale, cu conditia sa fi fost admisa in urma inspectiei in camp si insotita de eticheta oficiala de culoare gri si documentul oficial prevazut in Anexa nr. 5.

2. Samanta necertificata final poate fi:

            a) samanta bruta, ambalata sau vrac in containere sau mijloace de transport curate, inchise, sigilate si trebuie insotita de etichetata oficiala si documentul oficial din Anexa nr. 5;

            b) samanta conditionata, ambalata sau vrac, etichetata oficial, care nu a fost esantionata oficial sau dupa esantionare oficiala dar inaintea obtinerii rezultatelor certificarii finale, si care trebuie insotita de documentul din Anexa nr. 4;

3. Samanta necertificata final, produsa intr-o zona si care se prelucreaza in alta zona, trebuie sa fie insotita de eticheta oficiala si documentul oficial din Anexa nr. 4, iar multiplicatorul va depune ,,Declaratia de certificare a loturilor de samanta’’ la autoritatea pe raza careia se prelucreaza samanta. 

4. Samanta necertificata final care s-a produs si se comercializeaza pentru prelucrare in aceiasi zona , sub aceeasi autoritate responsabila cu inspectia in camp si cu certificarea oficiala, trebuie sa fie insotita de documentul din Anexa nr. 4 lit.C si Adeverinta de transport.  

 

C. Conditii pentru comercializarea semintei certificata final

1. Samanta poate fi plasata pe piata daca a fost certificata oficial ca samanta Prebaza, Baza, Certificata.

2. Samanta certificata final se comercializeaza numai ambalata, sigilata, etichetata oficial si insotita de documente oficiale prevazute la punctul VI.

3. Amabalaje normale sunt cele care depasesc capacitatea celor mici. Ambalaje mici CE sunt ambalajele care contin seminte Baza si Certificata dupa cum urmeaza :

a) seminte monogerme sau de precizie: pana la un numar de maxim 100.000 glomerule sau seminte sau in greutate neta de maxim 2,5 kg excluzand, daca este cazul, pesticidele granulate sau alti aditivi solizi;

            b) alte seminte decat cele monogerme sau de precizie: pana la o greutate neta de maxim 10 kg, excluzand, daca este cazul, pesticidele granulate sau alti aditivi solizi.

4. Loturile de samanta care au facut obiectul unui contract de export in sistemul OCDE si au ramas in tara, pot fi comercializate, daca soiul este admis pentru comercializare, pe baza ,,Documentului oficial de certificare’’ si a etichetei tip OCDE, daca samanta corespunde conditiilor din acest ordin, daca nu se recurge la deschiderea ambalajelor.

5. Samanta se comercializeaza insotita de documentele de calitate, in termenul de valabilitate al acestora, si anume :

a) la livrarea en gros : ,,Document de calitate si conformitate al furnizorului’’, modelul tipizat din Capitolul IV.H, cu numar de ordine atribuit oficial de autoritate, eliberat de furnizor, completat cu elemente preluate din ,,Documentul oficial de certificare a semintei’’ sau din documentele insotitoare, sau numai de aceste documente pentru cele din alte state, si/sau etichete oficiale, care sunt documente oficiale;

b) la livrarea cu amanuntul eticheta oficiala este obligatorie si poate tine loc de document de calitate si conformitate, iar la cererea cumparatorului furnizorul poate emite ,,Documentul de calitate si conformitate al furnizorului’’. 

6. In cazul comercializarii semintelor din import in sistem OCDE trebuie respectate regulile si normele de echivalenta ale Comunitatii Europene, iar etichetele OCDE sa contina mentiunile : ,,Reguli si norme CE’’ si ,,Testate prin metoda ISTA (sau alta metoda echivalenta)’’.

7. Samanta ramasa pe stoc dupa fiecare campanie va fi declarata de agentii economici la autoritatea oficiala teritoriala, conform inregistrarilor din Registrul de intrari si iesiri, pana la 31 decembrie si 30 iunie.

 

D. Seminte destinate comertului international

1. Importul de seminte pentru comercializare pe teritoriul Romaniei se realizeaza din statele membre CE pana la data aderarii Romaniei, in conformitate cu prevederile prezentului ordin si a Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.257/2002 privind organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului saditor si, din alte tari carora li s-a acordat echivalenta CE in conformitate cu art. 22 si 23 din prezentul ordin si in conformitate cu sistemul OCDE.

2. Importatorul trebuie sa prevada in  contractul de import ca semintele sa indeplineasca cel putin conditiile tehnice si de calitate din prezentul ordin si soiul sa fie inscris in Catalogul comun al CE sau in catalogul unui stat membru sau, pana la data aderarii Romaniei la CE in Catalogul Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania, sau alte soiuri inscrise in Catalogul OCDE care se multiplica in vederea exportului in sistem OCDE in tari necomunitare.

3. Importatorii care multiplica semintele importate din terte tari afiliate la sistemul OCDE au obligatia de a solicita partenerului de contract extern documentele prevazute de reglementarile OCDE, iar contractele sa fie intocmite in conformitate cu acestea, pe care sa le puna la dispozitia ITCSMS sau LCCSMS o data cu ,,Declaratia de multiplicare’’.

4. In cazul importului in vederea multiplicarii in sistem OCDE, multiplicatorii se vor asigura ca acceptul de multiplicare al autoritatii nationale al tarii respective va fi transmis la INCS.

5. In cazul importurilor in cantitati mai mari de 2 kg se aplica art.25 alin.(2) din prezentul ordin. 

6. In cazul exportului in vederea multiplicarii intr-o tara terta, INCS emite acceptele de multiplicare in vederea certificarii semintelor de catre autoritatea oficiala de certificare din tara respectiva, cu conditia ca aceasta sa fie recunoscuta ca echivalenta. Documentele care insotesc samanta care se exporta sunt prevazute in regulile OCDE, eliberate de ITCSMS sau LCCSMS, sau alte organisme acreditate de acestea, in original sau duplicat.

7. Exportul in terte tari se realizeaza pe baza unui contract care poate prevedea conditii mai putin restrictive fata de regulile si normele din prezentul ordin.

8. Pentru export se impune acordul mentinatorului soiului sau a titularului de brevet pentru soi, eliberarea de catre INCS a numerelor de referinta pentru loturile care se exporta, esantionarea, testarea si eliberarea documentelor oficiale OCDE.   

 


 

Capitolul III. Conditii suplimentare

 

A. Determinarea plantelor lastarite in primul an de vegetatie, a puritatii varietale si a atacului de rizomania la culturile de butasi

 

 

Plante lastarite

%

Puritate varietala

%

Atacul de rizomania

%

Abreviere (Db %)

PLb (%)

IBb (%)

ARb (%)

Perioada de control

C. indirecte

Septembrie - Octombrie

C. directe

Octombrie - Noiembrie

Nr. de plante analizate

Minimum 200 – din punctele de control

Mod de lucru:

Numarare

Recoltare si numarare*

Recoltare si numarare

Tipuri de plante retinute pt. determinare

Plante lastarite indiferent de dimensiunea lastarului

- Radacini de alta culoare;

Plante cu proliferari de radicele specifice, care la analiza microscopica nu prezinta atac de Heterodera schachtii (oua de parazit pe radicelele proliferate)

- Radacini de alta forma;

- Radacini puternic ramificate (min. 4 ramificatii)

- Plante cu frunze / radacini net diferite de tipul de baza;

Mod de calcul:

Procentul de plante Db se determina dupa urmatorul algoritm:

% Db = (S Pr / S PR)* 100,  unde:

         % Db – procentul de plante determinate pentru una din caracteristici;

        S Pr – Suma plantelor retinute / determinate din fiecare punct de control;

        S PR – Suma plantelor recoltate / determinate din fiecare punct de control.

Precizia de determinare:

O cifra semnificativa dupa virgula

 

*) la culturile de butasi de PB si B , apartinand soiurilor cu parteneri fertili, sau a culturilor de butasi a soiurilor la care se amesteca samanta partenerilor in veriga de baza nu se vor retine drept impuritati plantele din ultima categorie.

 

B. Determinarea omogenitatii lastaririi, omogenitatii infloririi si a coincidentei de inflorire in culturile de seminceri de sfecla

 

 

Omogenitatea lastaririi

Omogenitatea infloririi

Coincidenta infloririi

Abreviere (Ds %)

OLs %

Ois %

CIs

Perioada de control:

La declansarea infloritului

La 10-15 zile de la determinarea OLs

Concomitent cu OIs

Conditie de efectuare

Conditie tehnologica

sau

la aprecierea inspectorului

Conditie tehnologica

sau

la aprecierea inspectorului

Conditie tehnologica

sau

la aprecierea inspectorului

Nr. de plante analizate:

Minimum 200 de plante din punctele de control amplasate conform art.4 (4) c) cu mentiunea ca in cazul varietatilor a caror multiplicare are loc prin metoda sistematica se vor analiza cel putin 70 de plante de pe randurile formei polenizatoare (randurile de tata).

Mod de lucru:

Numararea tuturor plantelor rasarite din punctul de control - R

Numararea tuturor plantelor lastarite din punctul de control -L

Toate plantele cu florile bazale ale lastarului principal deschise separat pe forme:

Im –pl.inflorite pe forma mama

It – pl.inflorite pe forma tata

Tip de plante retinute pentru determinare:

Toate plantele cu habitusul lastarilor mai mare de 50 cm -L

Toate plantele cu florile bazale ale lastarului principal deschise - I

Mod de calcul:

OLs se determina dupa urmatorul algoritm:

% OLs = (S L / S R)* 100,  unde:

 S L –suma plantelor lastarite, din toate punctele de control;

S R – suma plantelor rasarite, din toate punctele de control.

OIs se determina dupa urmatorul algoritm:

% OLs = (S I / S L)* 100,  unde:

 S I –suma plantelor inflorite, din toate punctele de control;

S L – suma plantelor lastarite, din toate punctele de control.

CIs se determina dupa urmatorul algoritm:

CLs = S Im / S It,

 unde:

 S Im –suma plantelor mama inflorite, din toate punctele de control;

S It– suma plantelor tata inflorite, din toate punctele de control.

Precizia de determinare:

O cifra semnificativa dupa virgula

Interpretarea rezultatelor:

Se considera ca omogen lastaritul a carui valoare OLs este de cel putin 67% in momentul determinarii

Se considera omogen infloritul a carui valoare OIs este de cel putin 67% in momentul determinarii*

Se considera coincidente formele parentale a caror raport are valori cuprinse intre 2 si 4 *

       

 

*) In cazul obtinerii unor valori mai mici decat cele considerate semnificative se repeta determinarea la cel putin o saptamana de la data primei determinari.

C. Controlul in vegetatie al loturilor certificate in campul de verificare

1. Controlul semanatului: Din esantionul mediu, rezultant al esantioanelor elementare prelevate pentru certificarea semintelor unui lot, se retine o cantitate de cca 50 grame, care se sigileaza de catre inspectorul aprobator si se lasa la prelucratorul - multiplicator, pentru a fi semanata in campul de control. In ziua semanatului, in prezenta inspectorului aprobator al ITCSMS sau LCCSMS, esantioanele se desigileaza si se insamanteaza in parcele de 22 m2 (4 randuri x 10 m x 0,45 cm), in teren pregatit corespunzator, in conformitate cu tehnologia de cultura.

            Se va proceda in mod identic si pentru loturile la care s-a amanat  certificarea in scopul verificarii in postcontrol.

2. Controlul puritatii varietale si a tendintei de lastarire in primul an de vegetatie - se vor efectua doua controale: unul pana la 30 iulie si al doilea pana la 30 septembrie.

3. Loturi in asteptare. Un lot in asteptarea rezultatului final nu va fi admis la certificare decat daca indeplineste restrictiile Capitolului III litera A – „Impuritati biologice” iar pentru lastarire in primul an nu depaseste valoarea de 2 % insumata dupa efectuarea celor doua controale. Determinarile vor fi efectuate de inspectorul aprobator al ITCSMS sau LCCSMS prin sondaj.

D. Determinarea calitatii loturilor destinate drajarii sau incrustarii

Loturile de samanta destinate drajarii sau incrustarii, vor fi analizate in aceleasi conditii ca si loturile de samanta monogerma nuda, cu mentiunea ca aprecierea valorii lor culturale se va face dupa criteriile restrictive ale normelor privind samanta drajata. Buletinul de analiza emis are valoarea informativa. Dupa realizarea operatiunii de drajare si/sau incrustare, loturile rezultate din aceste operatiuni se declara la ITCSMS sau LCCSMS pentru certificare. In cazul in care lotul nu mai este supus operatiunii de drajare/incrustare, utilizarea lui ca samanta monogerma nuda se poate face prin emiterea unei noi declaratii de lot, ITCSMS sau LCCSMS putand sa decida daca se repeta analizele sau se reconsidera valorile rezultate din buletinul de analiza specificat anterior.

E. Determinarea impuritatilor bilogice (genetice) la seminte

Conditii de determinare: determinarea are loc pe plantele de sfecla de zahar aflate in stadiu de 4 – 6 – 8 frunze adevarate.

Material necesar: - perlit, nisip de cuart sau amestec de pamant de flori (1/3 mranita, 1/3 pamant de padure, 1/3 nisip).

- tavi de plastic cu dimensiuni de: lungime 30 cm, 16 cm latime, 5 cm inaltime sau din alte materiale (lemn, tabla etc).

- solutie nutritiva Murashige-Skoog pentru testele efectuate in perlit sau nisip de cuart.

Mod de lucru: In fiecare tava de plastic se introduce un strat de nisip, perlit sau pamant de flori umectate, in strat de 2-3 cm care se taseaza si pe care se pun  100-120 de seminte in 4 repetitii de sfecla de zahar, furajera sau cicoare din fiecare lot supus controlului, in randuri paralele cu latura lunga, la 2 cm fata de marginea tavii. Distanta intre randuri va fi de 2 cm, iar intre seminte pe rand de cca 2 cm. Semintele se acopera cu grija, pentru a nu fi deranjate, cu un strat afanat de nisip de cuart umectat, cu grosimea de 0,5-1,0 cm si se introduc in camera de crestere, case de vegetatie, sere etc., la temperatura de  20-30° C, in regim de iluminare 12/8. Zilnic se compenseaza consumul de apa al esantioanelor prin irigari usoare cu apa curenta la temperatura camerei. Umectarea nisipului sau cuartului utilizat pentru substrat se face cu solutie nutritiva Murashige-Skoog, iar a pamantului de flori, cu apa curenta la temperatura camerei. Umectarea si irigarea nu trebuie sa fie foarte abundente pentru a nu provoca asfixierea semintelor sau a plantelor.

Pregatirea semintelor: semintele nude, netratate impotriva bolilor de germinare rasarire se vor trata cu una dintre substantele de protectie omologate, in doze specifice acestora. Semintele drajate si/sau incrustate nu se supun acestor tratamente.

Observatii si notari: Determinarea propriu zisa are loc cand majoritatea plantelor au atins stadiul de 4 – 6 – 8 frunze adevarate cand se stabileste procentul de „impuritati genetice”.

 Calculul procentual al impuritatilor genetice se efectueaza astfel:

             unde:  - % IG - procentul de impuritati genetice;

                        - ig - numarul de plante considerate impuritati genetice ;

                        - n - numarul total de plante existente la momentul controlului.

Nota: valoare n este recomandabil sa fie de min. 400 de plante.

Observatie: Valoarea de impurificare genetica a lotului de seminte poate fi efectuata pe loturile de samanta bruta, imediat dupa receptie, inainte de prelucrare, utilizand pentru determinare samanta rezultata din determinarea puritatii fizice. Cu acordul ITCSMS sau LCCSMS si pentru loturile pentru care nu exista dubii, valoarea determinata cu aceasta ocazie se poate transmite semintei certificate.

 

F. Determinarea calitatii culturale a semintelor drajate si/sau incrustate

I. MARIMEA ESANTIOANELOR

Tipul de determinare

Marimea esantionului de laborator

Marimea esantionului de analiza

Puritatea fizica (inclusiv determinarea speciei) masa a 1000 de drajeuri min.

min. 7500 draj.

        2500 draj.

min. 2500 draj.

4 x 100 drajeuri rezultate din determinarea puritatii

Germinatia drajeurilor min.

        2500 draj.

4 x 100 drajeuri

Seminte de alte plante drajate sau incrustate min.

      25000 draj.

min. 2500 drajeuri

Calibrul drajeurilor min.

      10000 draj.

min. 2000 drajeuri

            II. RECOLTAREA ESANTIOANELOR

Recoltarea esantioanelor de samanta drajata sau incrustata are loc din containerele de depozitare intermediara dupa regula recoltarii pentru semintele depozitate in ambalaje mari.

Dupa eliberarea documentelor de certificare, samanta se poate ambala in pungi sau cutii de 1 U.G. sau mai mici (0,5 U.G.), ITCSMS sau LCCSMS rezervandu-si dreptul de a verifica prin sondare conditiile tehnice de calitate a semintei ambalate, retinand pentru analiza de verificare o cutie din fiecare lot declarat, care dupa preluarea esantionului de laborator se sigileaza de catre reprezentantul acestuia si se constituie ca esantion ,,martor”.

Punerea in circulatie a semintei lotului de samanta drajata (sau sublotului dupa caz) nu se poate face fara efectuarea ultimului control al ITCSMS sau LCCSMS, care poate respinge intreg lotul daca diferentele de analiza intre valoarea certificatului si valoarea ,,martorului,, nu se incadreaza in limitele tolerantelor admise intre doua analize paralele.

Marimea esantionului elementar, trebuie aleasa functie de numarul de containere in care este depozitat lotul de seminte drajate/incrustate, astfel ca prin reducerea esantionului mediu, din care se constituie esantionul de laborator sa se asigure numarul total de drajeuri reclamat de totalitatea determinarilor efectuate pentru stabilirea valorii culturale (min. 0,5-0,6 U.G.).

 

III. DETERMINAREA PURITATII FIZICE A DRAJEURILOR

Greutatea esantionului de analiza: - este definita de greutatea a cel putin 2500 de drajeuri rezultate din injumatatirea prin metoda sferturilor sau a divizorului a esantionului de laborator. Esantionul rezultat se cantareste cu o precizie de 0,01 grame.

Incadrarea elementelor componente ale esantionului de analiza

a) Drajeuri pure:       

- drajeuri intregi;

                        - drajeuri sparte sau ciobite la care mai mult de jumatate este acoperita cu material de drajare exceptand faptul in care in mod evident samanta drajata nu apartine speciei declarate si care se incadreaza la categoria ,,seminte nedrajate” :

            b) Seminte nedrajate:

- seminte libere nedrajate/neincrustate, chiar daca apartin speciei;

                        - drajeuri sparte, continand o samanta ce poate fi recunoscuta ca apartinand altei specii decat cea declarata;

                        - drajeuri sparte sau ciobite mai mult de jumatate, cu samanta ce poate fi recunoscuta ca apartinand speciei declarate, dar necuprinse in fractia drajeurilor pure.

            c) Material inert:

- material de drajare/incrustare liber;

                        - drajeuri sparte in care este evident ca nu exista samanta, indiferent de marimea lor;

                        - alte materiale inerte, in conformitate cu regulile generale de determinarea puritatii fizice a semintelor.

Fiecare fractie se cantareste cu precizie de 0,01 grame si se raporteaza procentual la greutatea esantionului de analiza.

Daca se solicita in mod expres se raporteaza si componenta pe specii.

Precizia de analiza 0,1 %.

           

IV. DETERMINAREA GRAVIMETRICA

Se procedeaza identic cu 10.2 sau se poate efectua determinarea concomitent cu determinarea procentului de seminte pure. Semintele de alte plante (sau fragmente ale acestora) se cantaresc dupa uscare cu o precizie de 0,01 grame si se raporteaza procentual ca facand parte din fractia „impuritatilor”.

Nota: Se prefera determinarea numerica a procentului de seminte din alte specii.

 

V.  DETERMINAREA MASEI A 1000 DE BOABE

Se numara 4 repetitii a 100 de drajeuri (in cazul in care nu exista un numarator de seminte), fiecare repetitie se cantareste cu o precizie de 0,01 grame, se calculeaza media si prin integrare se determina MMB (regula trei simpla).

In cazul in care laboratorul este dotat cu numarator de seminte, se numara circa 800-1200 de drajeuri, care se cantaresc cu o precizie de 0,01 grame, dupa care prin integrare (regula de trei simpla) se determina MMB.

Nota: Determinarea MMB la semintele drajate si/sau incrustate nu este obligatorie, acest indice de calitate culturala nefiind in acest caz expresia greutatii (masei) naturale a semintei. Ea poate fi determinata la cerere.

 

VI. DETERMINAREA FACULTATII GERMINATIVE A DRAJEURILOR/SEMINTELOR INCRUSTATE

Pregatirea esantionului: Se pot utiliza cele 400 de drajeuri utilizate pentru determinarea MMB sau alte 400 de drajeuri retinute din fractia „drajeuri pure”.

Conditii de lucru: Identice cu cele pentru samanta monogerma nuda, cu mentiunea ca nu se mai procedeaza la prespalare (pentru samanta        de sfecla). In functie de capacitatea de absorbtie a substratului utilizat pentru determinarea facultatii germinative cantitatea de apa/pliu se poate majora cu pana la 25 % (max.40 cmc) fata de cca 30 cmc utilizati la samanta nuda.

Temperatura de germinare: 20° C, sau 20/30° C sau  15/25° C, functie de restrictiile impuse pentru soi de catre ameliorator sau mentinator; in absenta acestora se recomanda germinare la temperatura constanta de 20° C ± 2° C fara alternanta noapte/zi.

 

VII. DETERMINAREA CALIBRULUI DRAJEURILOR, A SEMINTELOR INCRUSTATE SI NUDE

Material si metoda: Pentru determinarea calibrului drajeurilor se utilizeaza site cu ochiuri rotunde cu diametrul de 0,25 mm. in 0,25 mm., suprapuse de la sita cea mai mica la sita cea mai mare. Sita cea mai mica trebuie sa fie mai mica cu 0,25 mm. decat limita    inferioara a calibrului minim declarat, iar sita cea mai mare trebuie sa fie superioara cu 0,25 mm. calibrului maxim declarat. Sitele trebuiesc sa fie dreptunghiulare 200 x 300 mm. Se pot utiliza si site rotunde  cu diametrul de 276 mm.

Pregatirea esantionului: Din esantionul de laborator de cca 10000 de drajeuri, se cantaresc cca 45-55 grame (astfel incat sa cuprinda minimum 2000 de drajeuri), cu o precizie de 0,01 grame.

Mod de lucru: Se asambleaza sitele una peste alta, cu sita oarba jos, urmata de celelalte site in ordine strict crescatoare pana la sita maxima. Setul de site astfel asamblate se acopera cu capacul de protectie si se cerne in plan orizontal cu o frecventa de minimum 60 oscilatii complete/minut cu intreruperea miscarii din 15 in 15 secunde, cu o amplitudine de ± 40-50 cm 

            Timp de cernere:       - samanta drajata si incrustata: 1 minut

                                                - samanta nuda: 3 minute

Dupa terminarea cernerii, fractiile de seminte ramase pe fiecare sita se cantaresc cu o precizie de 0,01 grame si se raporteaza procentual la masa esantionului de analiza. Daca suma greutatii fractiilor este mai mica sau mai mare cu 1,5 % fata de greutatea esantionului de analiza, analiza de calibrare se repeta.