inapoi

ANEXA Nr. 2

la conditii si proceduri

 

C O N T R A C T   DE   A C R E D I T A R E

nr. …………. data …………………

 

            1. Partile contractante:

            a) Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor (INCS), prin Laboratorul Central pentru Calitatea semintelor si a Materialului Saditor (LCCSMS) / Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor (ITCSMS) ………………………………………………., avand sediul in ……………………………, reprezentata/reprezentat prin domnul/doamna …………………………………….., in calitate de reprezentant al autoritatii,

            si

            b) ……………………………………………………………………………………………………………….,

                        (numele si sediul agentului economic care a solicitat acreditarea)

avand sediul in …………………………………………., reprezentat prin domnul/doamna ………………………., in calitate de agent economic proprietar al laboratorului acreditat pentru efectuarea analizelor de calitate a semintei.

            2. Obiectul si pretul contractului:

            Prezentul contract stabileste relatia legala dintre autoritatea oficiala si agentul economic proprietar al laboratorului acreditat in scopul desfasurarii activitatii de analiza a calitatii semintelor destinate insamantarii si al eliberarii documentelor de calitate la speciile, grupele de specii si categoriile pentru care a fost acreditat, pentru si in numele autoritatii oficiale.

            Tarifele pentru acreditare si supraveghere se achita de catre agentul economic proprietar al laboratorului acreditat, la valoarea si termenele stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.

            3. Durata contractului:

            Acest contract intra in vigoare la data la care este semnat de reprezentantii partilor contractante si va inceta la implinirea a 3 ani de la data semnarii. Contractul poate fi prelungit cu acordul scris al partilor contractante,

            4. Documentele care insotesc contractul:

            - cerere de acrdeitare;

            - documentele solicitate la inscriere;

            - certificatul de acreditare;

            - alte acte aditionale.

            5. Reguli si norme:

            Serviciile executate in baza prezentului contract vor respecta conditiile si procedurile, regulile, normele si standardele in vigoare prezentate de autoritatea oficiala la incheierea contractului.

            6. Obligatiile partilor:

            6.1. o parte contractanta nu are , fara acordul scris al celeilalte parti, dreptul:

            - de a face cunoscut contractul sau orice prevedere a acestuia unei terte persoane, in afara acelor persoane implicate in indeplinirea contractului;

            - de a utiliza informatiile si documentele obtinute sau la care are acces in perioada de derulare a contractului in alt scop decat acela de a-si indeplini obligatiile contractuale.

            6.2. Dezvaluirea oricarei informatii persoanelor implicate in indeplinirea contractului se va face confidential si se va referi numai la acele informatii necesare in vederea indeplinirii contractului.

            6.3. O parte contractanta va fi exonerata de raspunderea pentru dezvaluirea de informatii referitoare la contract, daca:

            - informatia era cunoscuta partii contractante inainte ca ea sa fi fost primita de la cealalta parte contractanta;

            - informatia a fost dezvaluita dupa ce a fost obtinut acordul scris al celeilalte parti contractante pentru asemenea dezvaluiri;

            - partea contractanta a fost obligata in mod legal sa dezvaluie informatia.

            6.4. Obligatiile agentului economic proprietar al laboratorului acreditat

            Agentul economic proprietar al laboratorului acreditat este obligat sa respecte prevederile Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de plante, conditiile si procedurile privind acreditarea laboratoarelor pentru analizarea calitatii semintelor sub supraveghere oficiala si celelalte reguli, norme si standarde in vigoare.

            Agentul economic proprietar al laboratorului acreditat garanteaza ca orice informtie pe care o va furniza autoritatii oficiale este conforma cu realitatea.

            Sondatorul garanteaza ca pe tot parcursul derularii acestui contract va respecta conditiile si procedurile de acreditare, cu exceptia unor modificari efectuate cu aprobarea autoritatii oficiale.

            Agentul economic proprietar al laboratorului acreditat garanteaza ca va lua toate masurile rationale necesare pentru a permite autoritatii oficiale sau oricarei alte persoane care actioneaza in numele autoritatii oficiale sa isi realizeze sarcinile si functiile asa cum sunt mentionate in regulile, normele si standardele in vigoare.

            Agentul economic proprietar al laboratorului acreditat garanteaza ca nu va efectua analize de calitate a semintelor in afara de analizele de calitate pentru care este acreditat si in afara speciei, speciilor, grupelor de specii si categorii biologice prevazute in certificatul de acreditare si ca va lua toate masurile pentru ca serviciile sale sa nu fie prestate pentru scopuri neautorizate sau de catre persoane neautorizate.

            6.5. Obligatiile autoritatii oficiale pentru acreditarea laboratoarelor

            Autoritatea oficiala are obligatia de a pune la dispozitie laboratorului acreditat orice facilitati sau informatii pe care le considera necesare pentru indeplinirea in bune conditii a contractului.

            Autoritatea oficiala are obligatia sa procure toata documentatia necesara pentru desfasurarea in bune conditii a procedurilor de acreditare conform regulilor si normelor in vigoare.

            Autoritatea oficiala nu va fi responsabila pentru nici un fel de compensatii platibile prin lege in privinta sau ca urmare a unui accident ori prejudiciu adus personalului laboratorului acreditat in timpul desfasurarii activitatilor specifice.

            Autoritatea oficiala are dreptul de a verifica modul de lucru al laboratorului acreditat, in conformitate cu conditiile si procedurile privind acreditarea unor laboratoare pentru analizarea calitatii semintelor.

            Autoritatea oficiala are obligatia de a notifica in scris agentului economic proprietar al laboratorului acreditat reprezentantii sai imputerniciti in acest scop.

            6.6. Inceperea, sistarea activitati

            Laboratorul acreditat va putea efectua analize de calitate a semintelor numai dupa:

- primirea certificatului de acreditare;

- reinnoirea vizei anuale;

- inlaturarea neconformitatilor majore care au dus la suspendarea temporara a acreditarii;

- indeplinirea obligatiilor financiare catre autoritatea oficiala pentru acreditare, supraveghere si audit.

Incetarea activitatii de efectuare a analizelor de calitate a semintelor se va face in urmatoarele conditii:

-          la cererea agentului economic proprietar al laboratorului acreditat;

-          in cazul neprezentarii pentru viza anuala;

-          in cazul nerespectarii termenului stabilit de autoritatea oficiala pentru corectarea unor neconformitati ;

-          in cazul depistarii de catre autoritatea oficiala a unor neconformitati majore ;

6.7 Modalitati de plata

            Agentul economic proprietar al laboratorului acreditat va achita autoritatii oficiale contravaloarea serviciilor de acreditare, la data inscrierii la acreditatre, precum si a celor de supraveghere pentru verificarea modului de lucru al laboratorului acreditat.

            Daca agentul economic nu achita contravaloarea serviciilor de acreditare, procedura de acreditare va fi suspendata.

            Daca agentul economic nu achita factura ce reprezinta serviciile de supraveghere, se vor aplica penalitati de intarziere, potrivit legii.

7. Amendamente :

            Partile contractante au dreptul pe durata contractului de a conveni in scris modificarea unor cauze ale contractului, in conformitate cu regulile, normele si standardele in vigoare.

            8. Rezilierea contractului :

    Nerespectarea obligatiilor asumate prin prezentul contract de catre una din parti da dreptul partii lezate de a cere rezilierea contractului. Cererea de reziliere se va comunica in scris celeilalte parti contractante.

9. Forta majora :

   Forta majora este constatata de catre o autoritate competenta. Aceasta exonereaza partile contractante de indeplinirea obligatiilor asumate prin prezentul contract, pe toata perioada in care acesta actioneaza.

    In sensul prezentului contract, prin forta majora se intelege un eveniment mai presus de controlul partilor, care nu se datoreaza greselii sau vinii acestora, care nu poate fi prevazut la momentul incheierii contractului si care face imposibila executarea si, respectiv indeplinirea contractului.

Partea contractanta care invoca forta majora are obligatia de a notifica celeilalte parti si in mod complet producerea acesteia si de a lua masurile care ii stau la dispozitie in vederea limitarii consecintelor.

    Daca forta majora se estimeaza ca va actiona pe o perioada mai mare de 6 lun, fiecare parte contractanta va avea dreptul sa notifice celeilalte parti contractante incetarea prezentului contract  fara ca vreuna dintre ele sa pretinda daune celeilalte parti.

10. Solutionarea litigiilor :

   Autoritatea oficiala va face toate eforturile pentru a rezolva pe cale amiabila, prin tratative directe, orice neintelegere sau disputa care se poate ivi in cadrul sau in legatura cu acest contract.

    Daca dupa 15 zile de la inceperea acestor tratative neoficiale cele doua parti contractante nu reusesc sa rezolve in mod amiabil divergenta contractuala, fiecare poate solicita ca divergenta sa se solutioneze prin arbitraj.

11.  Limba care guverneaza contractul :

            Limba care guverneaza contractul este limba romana.

12. Comunicari :

   Orice comunicare intre partile contractante, referitoare la indeplinirea acestui contract, trebuie sa fie transmisa in scris.

    Orice document scris trebuie sa fie inregistrat atat in momentul transmiterii, cat si in momentul primirii.

    Comunicarile dintre partile contractante  se pot face si prin telefon, fax sau e-mail, cu conditia confirmarii in scris a primirii comunicarii.

    13. Legea aplicabila contractului :

Contractul va fi interpretat conform legilor din Romania.

 

Autoritatea oficiala,                                    Agentul economic proprietar al laboratorului acrediat,

………………………                                                     ……………………………………………..